Közép-Európai kupamérkőzések

A hosszú futballtilalmi idő alatt kiéhezett közönség nagy serege (közel 20.000 fizető néző) zarándokolt ki vasárnap a Hungária-úti pályára, ahol a Hungária és a legerősebb jugoszláv csapat, a Beogradski mérte össze újból az erejét.

A revánsra éhes belgrádiakat közel ötszáz főnyi sportrajongó kísérte Budapestre. Közülük különösen egy ragyogó szépségű hölgynek, aki nemzetközi viseletében közföltűnést keltett, akadt sok bámulója.

A Beogradski legénysége az első negyvenöt percben teljesen méltó ellenfele volt a Hungáriának, de a küzdelem második felében az erős iramtól összeroppant. Kár, hogy egy kínos incidens miatt botrányba fult a mérkőzés. Orth ugyanis összecsapott az egyik szerb játékossal, aki harcképtelenné lett. Társait ez annyira fölingerelte, hogy Orthra rohantak s inzultálni akarták.

A közönség természetesen viharosan tiltakozott a csúnya jelentet ellen. A nagytribünön is egyszerre idegbomlott a rend. A kék-fehér fanatikusok ugyanis szembe akartak szállni a belgrádi vendégekkel, de a rendezőség csakhamar rendet teremtett.

A hangulat azonban továbbra is izzó maradt, mert a szerb játékosok mindenáron meg akarták bosszulni társukat Orth Gyurin, de ez nem sikerült.

Hungária – SK Beogradski 4:0 (2:0)

Hungária-út. Biró: Freuler (Bécs).

A küzdő felek a következő fölállításban szerepeltek:
Hungária: Biri – Mandl, Balasits – Kléber, Kvasz, Rebró – Opata, Molnár, Orth, Skvarek, Jeny
Beogradski: Gligorlevic – Popovic, Mitrovic – Arsenlevic, Marinkovic, Gyorgyevic – B. Marjanovic, Beck, Sotirovic, Dragicovic, Nojdanovic, Tartalék: Marjanovic II.

Már a 2. percben korner esik a belgrádiak ellen, de Skvarek fejese a léc mellett fut el. Egy percre rá Opata bombáját bámulatos ügyességgel fogja el a szerb kapus. Erős tempóban folyik tovább a küzdelem. A 13. percben Skvarek elől az ellenfél kapusa elvetéssel szedi el a labdát. Rögtön utána Biri kapuja kerül tűzbe.

A szerbek támadásai mind élénkebben lesznek és a 17. percben Biri csak merész elvetéssel tudja megmenteni a hálóját. Majd Gligorovic tesz tanúságot kitűnő képességeiről több szigorított szabadrúgás és egy korner alkalmával. A 25. percben Mandl briliáns fölszabadító rúgása után „nagy helyzet” alakult ki a szerbek szentélye előtt, de a gól még késik.

A 29. perben Orth helyezett lövése lesz Gligorovic zsákmánya, rögtön utána pedig csak a szerencse menti meg Biri hálóját. Ideges játék után végre a 27. percben Orth egy tumultusból bekanalazza az első gólt 1:0

A 40. percben Opata kornert rúg, de Jeny lövése a kapu mellé megy. A további akció az ördöngős ügyességű kapuson sorra megtörnek. Az utolsóelőtti percben azonban Opata beadását Molnár közvetlen közelről a hálóba gurítja: 2:0. Ez az eredmény a félidő végén is.

Szünet után a kék-fehérek azonnal hatalmas tempót diktálnak, amely megzavarja a belgrádiakat. Az újabb gól azonban sokáig késik, mert a belső csatárok lövései túl magasak. A 21. percben Orth összecsap Popovic-csal. A szerb bekket ájultan viszik ki a pályáról.

Társai fölhevülten rohannak Orthra, de a közönség tiltakozó moraja közben a kitűnő bécsi bíró csakhamar rendet teremt. Folyik a „játék” tovább… A szerbek láthatóan „utaznak” Orthra, aki azonban kidriblizi a lerúgási akciókat is. Közben Arsenlevicet a bíró kiállítja, de ugyanerre a sorsra jut Kvasz is, de előbb gólt fejelt: 3:0.

A most már eldurvult mérkőzés utolsóelőtti percében Gligorievic egy veszedelmes labdát elfogva, kirúgja, de az Skvarek hátáról visszapattan és a befutó Mitrovic csak kézzel tudja megakasztani útjában.
– Tizenegyes! – zúg a tömeg.
A bíró meg is ítéli. Balasits pedig hazavágja: 4:0.

Újpest – Slavia 2:2 (0:0)


Újpesti-pálya, - Bíró: Braun, Bécs
A cseh fővárosban 4:0-as vereséget szenvedett. Újpest teljesen egyenrangú ellenfele volt a híres piros-fehéreknek, de csatárai csak a II. félidőben voltak eredményesek. A 12. percben Lutz II. majdnem öngólt vétett, de rögtön utána Jakube megszökik, azonban Kammermann a 16-oson belül elvágja, amiért a bíró „11”-est ítél. Ezt Fogl III. védhetetlenül bevágja: 1:0.

A csehek ellentámadásait Bácskay teszi ártalmatlanná. A 22. percben azonban Cipera akciójából Pacnak mégis sikerült kiegyenlítenie 1:1. A 35. percben Kammermann handse miatt újabb „11”-es következett és ezt megint Fogl III. juttatja rendeltetési helyére: 2:1. Három perc múlva Pac újból egalizál: 2:2.

WAC – Jugoszlávia 2:0 (1:0)

Véres mérkőzés volt Belgrádban is. Vasárnap a bécsi WAC volt vendége a Jugoszláviának. Győzött a WAC 2:0 (1:0)-ra. A nagyon kemény mérkőzés befejezése előtt csúnya botrány támadt. A játékosok egy ártatlan buktatás miatt ölre mentek s amikor az egyik jugoszláv játékost hasba rúgták, a közönség áttörte a korlátokat és inzultálta a bécsieket. A rendőrség csak hosszas „küzdelem” után tudott rendet teremteni.