Genfben a románok azt hiresztelik

Genf, szeptember 11.
Vasárnap reggel olyan hirek terjedtek el, hogy a Népszövetség Tanácsa titkos ülést tartott, és elhatározta, hogy a magyar-román konfliktus további tanulmányozását egy a Tanács tagjaiból kiküldendő jogászbizottságra bizza, amely a hágai döntőbiróság szerepét teljesen kikapcsolná.

Ez a jogászbizottság állitólag minden egyéb szempont kizárásával egyedül a békeszerződésben foglalt rendelkezések alapján döntene afelől, hogy a magyar birtokoknak a román agrárreform céljaira való kisajátitása a trianoni szerződésbe ütközik-e vagy sem és a vegyes döntőbiróságnak van kompetenciája!

Tudósitónk utánajárt ezen szenzációs hirek forrásának és megállapitotta, hogy ezek a kombinációk román forrásból származnak és semmi egyéb céljuk nincs, mint hogy a közgyülés küszöbön álló döntését és a nemzetközi közvéleményt a román érdekek javára befolyásolják. Megállapitotta, hogy a Népszövetség Tanácsa semmiféle titkos ülést nem tartott és erről a kérdésről még egyáltalában nem tárgyalt. Hogy a jövő hét mit fog hozni, azt még megközelitő bizonyossággal sem jósolhatja meg ma senki.

Mindenesetre nagyon nehéz lesz a magyar kormány jogi szempontjai és a román kormány politikai érdekei közt olyan áthidalást találni, amelyen mindkét fél számára elfogadható kompromisszum jöhet létre. Vasárnap a kisántánt külügyminiszterei ismét eszmecserére jöttek össze Benes lakásán.

Bármennyire is szeretnék elhitetni, hogy a Rothermere-akciónak nem tulajdonitanak különös fontosságot, tény az, hogy ezeken a sürü tanácskozásokon minduntalan szóbakerül Rothermere lord erős támadása a tarthatatlan trianoni szerződés ellen. A kisántánt állásfoglalását a következő diplomáciai formulába burkolja: rendszabályok minden akció ellen, amely a morális lefegyverzés és a békeszerződés által megállapitott rend ellen irányul.