Moszkvával való szakitás

Páris, szeptember 4.
A vasárnapi párisi lapok hevesen sürgetik Racovski párisi szovjetkövet távozását, mert Racovski aláirt egy kommunista kiáltványt, amelyet Franciaországban is terjesztettek s amelyben a harmadik Internacionále az engedelmesség megtagadására bujtja föl a katonákat. A lapok egyrésze ma már egészen nyiltan követeli a szovjettel való diplomáciai szakitást.

A "Matin" fölszólitja a kormányt, hogy adja ki azonnal Racovski utlevelét. Franciaország nem türhet meg területén oly külföldi diplomatát, aki a francia katonákat lázadásra buzditja.

A "Petit Paristen" szerint a külügyminiszterium a Racovski-ügyet már lezártnak tekinti, mivel Csicserin formálisan is dezavuálta, meghazudtolta  Racovskit. Ezekután a lap egészen természetesnek tarjta, hogy Racovski maga fogja kérni visszarendelését.

A "Figaro" a francia-orosz diplomáciai viszony azonnali megszakitását követeli, mondván, hogy meg kell szabaditani az országot az egyetlen vörös diplomatától.

Ugyanezen a véleményen van a "Gaulois" is, amely azt irja, hogy a francia kormánynak soha többé nem lesz oly kedvező alkalma az Oroszországgal való szakitáshoz, mint most. Ezt az alkalmat minden körülmények között meg kell ragadni, mert Franciaország nem érintkezhet oly állammal, amely maga hirdeti fönhangon, hogy törvényen kívül áll. A Moszkvával való szakitás nem politikai, de a higiene és jóizlés követelménye.