A tárgyalások holnap, holnapután kezdődnek Róma és a kormány között

A hercegprimási szék betöltésével kapcsolatban ugyszólván napról-napra ujabb és többnyire egymásnak ellentmondó hirek kerültek nyilvánosságra, éppen ezért Klebelsberg kultuszminiszterhez fordultunk fölvilágositásért, aki tudvalevően a magyar kormány és a Szentszék között vezetni fogja a tárgyalásokat. Elmondtuk a kultuszminiszternek, hogy Rómából kapott hirek szerint a Szentszék a magyar kormány kivánságának megfelelően akarja megoldani a hercegprimási szék betöltésének problémáját, más helyről viszont azt hallottuk, hogy a hercegprimás személyére vonatkozóan a budapesti nunciaturára már megérkezett a Vatikán átirata. Klebelsberg kultuszminiszter kérdésünkre a következőket válaszolta.

- A konkrét tárgyalások még nem indultak meg Rómával. Egyébként is diplomáciai tárgyalások ideje alatt nem szokás neveket emlegetni, ebből következik, hogy illetékes helyen nem is nyilatkozhattak a kinevezendő hercegprimás személyéről. Ismerem a római Curiának mindig szem előtt tartott lojalitását és igy tudom, hogy a kinevezéssel kapcsolatban neveket eddig egyáltalán nem emlitettek. A magyar illetékes tényezők minden tekintetben méltányolják Róma lojális magatartását, éppen ezért kijelenthetem, hogy a hercegprimási problémát mind a két részről a legnagyobb előzékenységgel kezelik.

- Hangsulyoznom kell, hogy nem drámai tempóban folyó tárgyalásokról van szó. Gasparri biboros néhány nappal ezelőtt érkezett meg Rómába, azóta bizonyára behatóan foglalkozott a kérdéssel, igy számitásom szerint a tárgyalások holnap-holnapután már megindulhatnak. Konkordátumos tárgyalások meginditásáról nincs szó, mert a Szentszék és Magyarország között fönnálló évezredes viszonyt nem kell uj alapokra helyezni.

- A primási szék betöltésének idejéről e pillanatban még nehéz beszélni, lehetséges, hogy elhuzódnak, de nincs kizárva, hogy a legrövidebb idő alatt befejeződnek a tárgyalások és ebben az esetben hamarosan megtörténik a kinevezés.

Klebelsberg kultuszminiszter egyébként vasárnap délelőtt Ravasz László református püspök társaságában autón Nagykőrösre utazott, ahol ünnepi külsőségek között berekesztették az iskolánkivüli népmüvelési tanfolyamot.