Rővidek

Scitovszky belügyminiszter kijelenti, hogy tavasszal az uj fővárosi törvény alapján ujjáalakul a közgyülés
Az uj fővárosi törvényjavaslat kidolgozásával kapcsolatban az a hir terjedt el, hogy a kormány tavasszal föloszlatja a főváros közgyűlését és kiirja az uj törvényhatósági választásokat. Megkérdeztük erről a hirről Scitovszky Béla belügyminisztert, aki a következőket mondta :
- Kétségtelen, hogy mihelyt az uj fővárosi törvényjavaslat életbelép, ennek alapján ujjá kell alakulnia a föváros törvényhatósági bizottságának.

- Remélem, hogy a fővárosi javaslat tavaszra csakugyan tető alá kerül, bár parlamenti tárgyalásra csak a vármegyei javaslat megszavazása után kerülhet sor.

Munkatársunk ezután megkérdezte, igaz-e az a kormánypárti körökben elterjedt kósza és brutális hir, hogy a fővárosi javaslat 302.000-ről körülbelül 80.000-re fogja lecsökkenteni a községi választók számát, mivel a kormánypárt különben nem számithatna az ellenzék visszaszoritására.

- A fővárosi törvényjavaslat tervezete – válaszolta a belügyminiszter – még nem alakult ki. Igy azután nem tudok nyilatkozni a választók számának csökkentéséről sem. Nem olyan egyszerü dolog ez.

A vasárnapi jugoszláv választásokon a Vukicsevics-kormány ellenfelei sulyos vereséget szenvedtek
Trifkovics, a parlament elnöke kibukott, Radics mindkét zágrábi mandátumát, Korosec laibachi mandátumát vesztette el. Vasárnap éjfélig négy magyar képviselőt választottak meg a Vajdaságban.

Vilmos excsászár uj világháborut jósol
London, szeptember 11.
A „Sunday Chrouiele” mai száma Vilmos excsászárnak egy föltünést keltő cikkét közli, amelyben a detronizált német uralkodó azt a meggyőződését fejezi ki, hogy egészen rövid időn belül, de legkésőbb 1937-ig uj világháboru fog kitörni Európában.

Románia ujjong a genfi sikeren
Bukarest, szeptember 18.
A Genfböl érkező hirek általános örömet keltettek Romániában, annál is inkább, mert az elmult héten olyan hírek kerültek forgalomba, hogy a román álláspontot nem sikerül a Népszövetséggel elfogadtatni.

Chamberlain javaslatát olyannak tekintik, amely a román kormány álláspontját száz százalékig honorálja, épp ezért Titulescu a minisztertanácstól nyert instrukció lapján fogadta el az angol külügyminiszter által előterjesztett megoldást. A vasárnapi lapok nagy ujjonsággal számolnak be a Népszövetség szombati üléséről és biztosra veszik, hogy a Tanács hétfőn lényeges módositás nélkül magáévá teszi Chamberlain inditványait.

Ravennában letartóztattak 300 kommunistát
Róma, szeptember 18.
Ravennában két fascistavezér ellen elkövetett merénylet miatt vasárnap mintegy 300 kommunistát letartóztattak. Moriga fascista vezér állapota, aki támadóját az utcán lelőtte, de maga is a lábán megsebesült, annyira rosszabbodott, hogy fölépüléséhez nincs remény.

Mit irnak a párisi lapok a genfi magyar-román küzdelemről?
Páris, szeptmeber 18.
A vasárnapi lapok valamennyien részletesen beszámolnak a Népszövetség Tanácsának szombati vitájáról és szinte kivétel nélkül meghajolnak Apponyi szónoki sikere és személyi értékei előtt.

A „Petit Parisien” Chamberlain állásfoglalásában a Foreign Offiee-nak eddigi magyarbarát politikájával való szakitását és a Rothermere-akció dezavuálását látja.

Chamberlain helytelenül járt el, amikor a jelentéshez hozzáfüzte a három utolsó paragrafusban foglalt végső következtetéseket. Ezeknek szankció jellegük van és ezzel olyan rvet szolgáltatott Magyarország számára, amely a Tanács egyes tagjaira, különösen Stresemannra mély benyomást tett és a vitát váratlan módon széles mederbe terelte.

Sauerwein a „Matin”-ban a magyar-román és a francia-orosz differenciák közti analógiára utal és a Chamberlain által javasolt döntésben kétélű fegyvert lát.

Az „Oeuvre” kiemeli Apponyi józan ékesszólását és nagy benyomást keltő méltóságát.

Pertinax az „Echo de Paris”-ban Apponyi erkölcsi diadaláról számol be és az egész ügyben a Népszövetség tehetetlenségét látja.