A Beszkárt nem akarja elfogadni az ötpengős bankjegyeket

A Beszkárt nem akarja elfogadni az ötpengős bankjegyeket a villamosokon, mert „hamis ötpengősök vannak forgalomban”

A villamoskocsikon elhelyezett vörös vészplakátok nagy riadalmat keltettek a közönség körében. – A rendőrség bizalmas jelentés alapján vizsgálatot inditott a Beszkárt-plakát ügyében s a vizsgálatról jelentést tesz a belügyminiszteriumnak is

A főkapitányság intellektuális osztályáról vasárnap délelőtt, izgalmas hangulatban husz detekivet küldöttek ki, akik a város különböző részeiben villamosra szállottak és a főkapitányságon kapott utasítások értelmében fontos és bizalmas természetű megfigyeléseket gyütjöttek.

A kor reggeli órákban ugyanis bizalmas jelentés érkezett magához a budapesti rendőrség főkapitányához és detektivfőnökéhez, amely arról adott számot, hogy a villamosokon Szent István napja óta egy különös plakát tartja izgalomban az utazóközönséget, amely különösen a vidékről fölrándult Szent István-napi látogatók között keltett valósággal rémületet.

A plakát, a jelentés szerint, azt hozza a közönség tudomására, hogy a villamostársaság megtiltotta kalauzainak hogy az utazó közönségtől ötpengős bankjegyeket elfogadjanak, mert az ötös cimletű bankók között sok a hamisitvány. A kalauzok természetesen kénytelenek voltak az utasításhoz tartani magukat, ami a villamosvasutak utasai között kínos föltűnést és ijedelmet keltett.

A jelentés nagy meglepetést okozott a főkapitányságon, mert hiszen egy ilyen intézkedés veszedelmesen hozzájárulna a magyar pénz hitelének rontásához. Éppen ezért a detektivek azt az utasítást kapták, hogy föltünés nélkül szerezzenek meggyőződést a bizalmas jelentés állitásairól és tapintatosan hallgassák ki egyes villamosok jegykezelőit is.

A detektivek csakhamar visszatértek a főkapitányságra és jelentést tettek tapasztalataikről. Elmondották, hogy a villamosokon valóban kifüggesztették a Beszkárt igazgatóságának egy vastag piros betükkel nyomtatott hirdetményét, amelye a következőképpen szól:

Budapest Székesfőváros Közlekedési Vállalata.
(120/TV. 16.
Kérelem az igen tisztelt közönséget!
Amint köztudomásu, hamis 5 pengős bankjegyek vannak forgalomban. Hogy vállalatunkat ezáltal károsodás ne érje, kalauzainkat utasitani kellett, hogy az 5 pengős bankjegyeket gondosan vizsgálják meg, amely eljárás viszont a kalauzokat munkájukban természetesen hátráltatja. Miután továbbá, ha a tisztelt utazóközönség köréből valaki véletlenül hamis bankjeggyel fizetne, ez az illetőre kellemetlen igazoltatást, rendőri eljárást, stb. vonhat maga után, saját érdekében is arra kérjük a t. közönséget, hogy a villamosokon lehetőleg 5 pengős bankjegyekkel ne fizessen.
1927 augusztus 18-án. Az igazgatóság.

A hirdetmény szövege és a detektivek tapasztalásai azt mutatták, hogy bár a bizalmas jelentés tulzásokat is tartalmazott és a Beszkárt igazgatósága nem tiltotta meg határozottan az 5 pengős bankjegyek elfogadását és csak arra ad utasitást a jegykezelőknek, hogy lehetőleg ne fogadjanak el ilyen címleteket, ha sokan utaznak a villamoson, - a villamosvasutak közönsége körében ez az intézkedés valóban kinos hatást keltett.

A rendőrség három hét óta valóban nyomoz 5 pengős bankjegyek hamisitása ügyében, azonban ezekből a haimisitott bankjegyekből eddig még olyan kevés került forgalomba és a hamisitványok oly primitivek, hogy a főkapitányság vezetői legalább is szükségtelennek tartják a Beszkártnak ezt az intézkedését, amely a tájékozatlan közönség körében könnyen kelthet ijedelmet és bizalmatlanságot a bankjegyek hitelességével szemben.

A detektivek jelentése után a főkapitányság intellektuális osztályán jegyzőkönyvet vettek föl az ügyről, amelyről a belügyminiszteriumnak is értesitést küldenek és valószinű, hogy hivatalos intézkedés fog történni, hogy a villamosban kifüggesztett hirdetmények mihamarabb eltávolittassanak.