Kommunista ál-nagyhercegnő titokzatos munkája az orosz menekültek és volt hadifoglyok között

A főkapitányságon őrizetbe vették a dalmát ál-nagyhercegnőt


A főkapitányság politikai osztályán napok óta folyik a nyomozás egy titokzatos asszony ügyében, aki Alexandra Romanownának, a meggyilkolt orosz cár unokahugának adta ki magát és mint vöröskeresztes missziós hölgy érintkezést keresett a Magyarországon tartózkodó oroszokkal. Tíz nappal ezelőtt Debrecenben feltűnt egy missziósnővéri formaruhát viselő fiatal hölgy. Felkereste Maur József Batthyányi-utcai cipészmestert, aki mint orosz fogoly került Magyarországra és a háboru után is itt maradt.

A missziós nővér elmondotta, hogy Alexandra Romanowna nagyhercegnő a neve, Miklós orosz cár nővérének a lánya. Családját lemészárolták a bolsevikiek, neki azonban sikerült megszabadulni és Párisba menekült. Most a Vöröskereszt orosz segítő missziójában dolgozik és ebben a minőségben szeretné megtudni, hogy kik azok az orosz foglyok, akik haza akarnak menni és kik azok, akik segélyre szorulnak. Maur összehívta a többi volt foglyot és bemutatta nekik a misszió nővért. A foglyok azonban gyanusnak találták, hogy az állítólagos orosz hagyhercegnő idegen kiejtéssel beszél, nem tud jól oroszul.

Különös megfigyelésükről jelentést tettek az ottani Vöröskeresztnél, ahol Alexandra Romanowna azt mondotta, hogy a budapesti orosz segítő misszióhoz tartozik. Erre telefonon érdeklődtek Budapesten, itt azonban nem ismerték az állítólagos orosz nagyhercegnőt. A debreceni rendőrség gyanusnak találta szerepét, őrizetbe vette, Budapestre szállította és átadták a főkapitányságnak.

Hetényi Imre főkapitányhelyettes, a politikai osztály vezetője megindította a nyomozást a titokzatos nő ügyében. Kihallgatták a rendőrségen Malazta Vladimir volt államtanácsost, aki az orosz Vöröskereszt megbízásából a Budapesten tartózkodó orosz menekültek segélyezési ügyét vezeti, azonban ő is kijelentettek, hogy az állítólagos nagyhercegnőt nem ismeri. Az ál-missziós nővér arra hivatkozott, hogy a Balanszkij orosz nagyherceg vezetése alatt álló missziónak a tagja, kiderült azonban, hogy ilyen misszió nem működik Budapesten.

Az eddigi nyomozás során tett vallomásaiból arra következtetnek, hogy az ál-nagyhercegnő tulajdonképen a szovjet megbízásából jött Budapestre, hogy itt megszervezze az orosz menekülteket Moszkva céljaira. A detektívek megállapították, hogy a Debrecenben megjelent nő nem nagyhercegnő, sőt egyáltalában nem orosz, hanem dalmát származású. Kihallgatása után őrizetbe vették. Eddig még nem lehetett pontosan megállapítani, hogy szélhámos vagy pedig a szovjet szolgálatában áll.

Szerepének tisztázására tovább folyik a nyomozás.