Évente harmadfél millió pengőt forditanak az épitkezések előmozditására

Gazdasági körökben már hetek óta nagy aggodalommal beszélnek arról, hogy némi föllendülés után az épitkezések ügye teljesen holtpontra jutott, ami károsan érezteti hatását az egész gazdasági életre. 

Az uj épitkezések számának csökkenéséhez nagyban hozzájárult az állami hitelakció megszüntetése. 

Vass népjóléti miniszter már hetek óta tárgyalt ebben az ügyben Bud Jánossal és a tárgyalások végül is eredményre vezettek. A Reggel-nek beavatott helyről nyert értesülése szerint a pénzügyminiszter elvben végre hozzájárult ahhoz, hogy az eddigi hitelakcióból visszafolyó törlesztések és kamatok hitel formájában ujból az épitkezések előmozditására legyenek fordithatók.

A pénzügyminiszter elvi hozzájárulása alapján a pénteki minisztertanács ki fogja mondani az épitkezési hitelakció folytatását, ami azt jelenti, hogy a népjóléti minisztérium évente körülbelül harmadfélmilliós hitelt nyujthat azoknak az épitkezőknek, akik telekkel és az épitkezési költségeknek ötven – vagy ha köztisztviselők: negyven – százalékával rendelkeznek.

A kormány végre meg akarja oldani a köztisztviselők lakbérkötéses épitkezési akciójának régóta vajudó problémáját is és ezért Szabóky államtitkárt bizta meg azzal, hogy tárgyalásokat folytasson az akcióhoz szükséges 30 milliós bankkölcsön megszerzésére.