Rövidek

Hindenburg

Fővezére volt a császár hadseregének és ma elnöke a német köztársaságnak. A császár lobogója alatt vezette a világ egyik legnagyobb hadseregét és ma a köztársaság hiveinek hódolatát és üdvözletét. Bálványa volt a hadseregnek, ma ideálja a népnek és ahogyan másfél évtizeddel ezelőtt megtestesitője volt a német katonai szellemnek, ma hüséges apostola a köztársasági eszmének.

Ezt a hüséget ünnepli és jutalmazza most a német nép, amikor első polgára átlépte a patriárkák életkorának küszöbét. Ennyi szeretettel, a rajongás ily spontán megnyilatkozásával idáig csak igen kevés német államfőt ünnepeltek. Külön postai szervezetet kellett létesiteni, amelynek egyetlen dolga azokat az üdvözlő táviratokat és leveleket továbbitani, amelyeket százezrével ont magából a német nép tuláradó szeretete. Az érzelmeknek ily viharos megnyilatkozása többet jelent, mint banális ünnepnapi ajándékot. Ebben a förgeteges ujjongásban egy hetvenmilliós nép szivének legrejtettebb vágyai és legmélyebben gyökeredző érzelmei manifesztálódnak.

Hindenburg a béke szellemét kiterebélyesitette, a vesztett háboru fájdalmas utórezgéseit letompitotta és az alkotó munka áldását a lehetőségek szférájába hozta. Ezzel hóditotta meg népének szivét és az ajkakról fölhangzó üdvrivalgás nem a nyolcvanéves aggastyánnak, de a béke megszilárditójának szól. Az ő születésnapi ünnepe a béke ünnepévé magasztosult és ebben az ünnepben részt vesz minden nemzet, amely békére szomjazik és nyugalomra áhitozik.

Belgrádban a Narodna Obrana vasárnapi gyülésén 10.000 tüntető Bulgáriát tette felelőssé Kovacsevics tábornok meggyilkolásáért
Kovacsevics 80 éves apja beszédet mondott a tábornok vasárnapi temetésén: „Köszönöm az Istennek, hogy fiam hősi halált halt Szerbiáért!”

Kovacsevics tábornok egyik gyilkosát menekülés közben vasárnap elfogták, a két másikat 14 bombával ölték meg a szerb csendőrök

Sacco és Vanzetti hivei vasárnap Páris mellett tüntettek és összütköztek a rendőrséggel
Páris, október 9.
Vasárnap délután tartották meg Saint Quenben a Sacco-Van- és Vanzetti-bizottság előre bejelentett gyülését. Sacco és Vanzetti halotti maszkjait a Saint Queni temetővel szemben levő szabad térségen helyezték el. A háttérben nagy betüs tábla állott: „ Ha nem lenne halálbüntetés, nem siratnánk Sacco és Vanzetti halálát”. A rend föntartására erős rendőri osztagokat vezényeltek ki. A rendőrprefektus megérkezése után kisebb összetűzésre került sor.

A késő délutáni órákban a gyülésen résztvevő tömeg menetben elindult és többizben összetüzött a rendőrséggel. Egy rendőr megsebesült.

Határozott békepolitikát követel Poincarétől Daladier, a radikális szocialisták uj elnöke
Páris, október 30.
A radikális párt kongresszusának délelőtti ülésén foglalkoztak azzal a javaslattal, amely kimondja, hogy Franklin Bouilloat és hiveit a párt kebeléből kizárják. A javaslatot a végrehajtóbizottsághoz utalták, amely november 23-i ülésén fog dönteni a kérdésről. Ezután a párt újonnan választott elnöke, Daladier volt miniszter, aki élesen szembenállt Poincaré miniszterelnökkel és a kamarában mindig a kormány ellen szavazott, tartott rövid beszédet.

- A radikális szocialista párt – mondotta – azt követeli a kormánytól, hogy a béke megőrzésére irányuló határozott külpolitikát kövessen. Németországot és Franciaországot, Európa két legnagyobb hatalmát közel hozta egymáshoz Locarno és ezt a közeledést még szorosabbra füzte Németország belépése a nemzetek szövetségébe. Az európai nemzetek további békés együttmükédésnek alapja ennek a politikának kiépitése.

A Paléologue-üggyel kapcsolatban Gömbös Gyula levelet irt Pekár Gyulának, a külügyi bizottság elnökének, hogy mielőbb hivja össze a képviselőház külügyi bizottságát

Megkérdeztük Gömböst, hogy miért tartja szükségesnek a külügyi bizottság összehivását?

- A külügyi bizottságnak nem az a föladata – válaszolta Gömbös -, hogy egyszerüen tudomásul vegye a kormány intézkedéseit. Ujságnyilatkozatokkal nem lehet elintézni külpolitikai problémákat.
Szükségesnek tartom a bizottság összehivását, hogy megvitassuk a külpolitikai helyzetet és a Paléologue-ügyre teljes világosságot deritsünk. Aktivitást akarok vinni a külügyi bizottságba és azt akarom, hogy minden párt fejtse ki véleményét. Ha ez megtörténik és külpolitikai helyzetünket ismerni fogjuk, akkor talán uj külpolitikai irány felé orientálódhatunk.

Mindenesetre a külügyi bizottságnak, mint legilletékesebb fórumnak kell döntenie arról, hogy szükséges és időszerű-e most reviziós politikáról beszélni? Mivel Pekár Szófiában van, valószinüleg csak a jövő héten hivja össze a külügyi bizottságot.