Csehország – Magyarország 2:1

A magyar csapat akcióit nagy balszerencse kísérte. – Orth volt a mezőny legjobb embere. – Braun bécsi bírót csaknem meglincselte a tömeg.

Nem sikerült revánsot vennünk a cseheken a tavaszi 4:1-es vereségért, pedig az osztrákok fölött aratott győzelmünk után nagy reményünk lehetett az újabb diadalra. A vereségért játékosaink nem okolhatók. A balszerencse és egy ideges bécsi bíró tartotta a hatalmában őket. Kár, hogy az egyébként érdekes párharc az utolsó percekben botrányba fúlt.

Negyvenötezer főnyi rekordközönség előtt előbb a csehek jelentek meg vasárnap délután a Hungária-úti pálya porondján. Udvarias taps fogadta őket. A „legjobb magyar 11” zúgó éljenzés közepette lépett a küzdőtérre.

Kölcsönös üdvözlés és zászlócsere után Braun bécsi bíró sípjelére a következő fölállításban léptek a küzdő felek a labda köré:
Magyarország: Amsel – Fogl II., Fogl III. – Borsányi, Bukovi, Vámos – Ströck, Konrád II., Orth, Hirzer, Kohut.
Csehország: Planicka – Perner, Seifert – Kolenaty, Kada, Hajny – Podrazil, Swoboda, Silny, Puc, Kratochwil.

A küzdelem lefolyása
A csehek kezdenek és csaknem érintés nélkül jut a labda több húzás után Podrazilhoz, aki váratlanul kapura lő, de Amsel könnyen hárítja el a falsos labdát. A régi szokáshoz híven a csehek az első percekben nagy lendülettel támadnak.

Swoboda lövését a 2. percben Amsel már csak elvetéssel tudja ártalmatlanná tenni. A következő cseh akciót Vámos faultolással rombolja szét. A 4. perctől kezdődően a magyar csatársor kerül frontba, a szemfüles cseh bekkek azonban minden gólra törő akciót remekül leszerelnek.

Óriási tempóban folyik a küzdelem, csatáraink szebbnél-szebb akciókkal törnek előre, de a világhírű Sparta-halfsor, különösen Hajny, remekül kapcsol. A sorozatos magyar támadások során a 8. percben csaknem gólt értünk el, de a hagyományos szerencsével védő Plenleka, akit jelenleg Európa legjobb kapusának tartanak, szinte csodával határos módon védi hálóját.

Csatáraink mindjobban belemelegednek, a kemény előretöréseket azonban a bíró többször teljesen hibásan megakasztja, amiért a közönség zajosan pfujolja. A 10. perc után a cseh csatársor uralja a mezőnyt, mert halfsorunk jobbra-balra kihagy, csak Bukovi van a helyén, de túl sokat futkároz céltalanul, labdái azonban mind „egészségesek”.

Nálunk Fogl II., a cseheknél Kelenaty végez óriási munkát. A 17. percben Hirzer kitűnő helyzetből lő, de Kada pont az utolsó pillanatban beletalpal a lövésbe és az félremegy. Most egyszerre „nagy” lesz Orth, Konrád pedig minduntalan potyog.
– Orth! Orth! – zúg a tömeg.

Észreveszik azonban Borsányit is, aki bámulatos energiával dobja előre a csatársort. Egy Kohut-bomba centiméterekkel kerüli el a hálót. A 27. percben Ströck kornert rúg. A remek ívelésű labdát Hirzer – a kapufára fejeli.

Nagy kavarodás támad Planicka előtt s megint csak a szerencse menti meg a csehek kapuját. A cseh védelem ideges, különösen Orthra vigyáznak, akit a 39. percben a földre terítenek. De ez a szenzációs képességű játékos még a földön is zsonglőr.

A csehek beszorulnak saját térfelükre. Ennek ellenére pont az utolsó percben Podrazil megszökik, Vámos, akit megelőzően lerúgtak, nem tudja befogni s így a cseh csatár akadálytalanul lő a kapura. Közben Fogl II. elfut Amsel előtt, aki a labdát elvetéssel csak érinteni tudja. A falsos jószág a kapufának vágódik s onnan beperdül a hálóba: 1:0

Még tíz másodperc és vége a félidőnek.

 
Szünet után az első percek ismét a csehekéi. A 6. percben korner esik ellenünk. Nagy tumultus támad Amsel előtt és Stilny bekanalazza a második cseh gólt is 2:0 Csatáraink meg-megújuló támadásokkal iparkodnak kiegyenlíteni.

Percenként hevernek a földön a játékosok. De míg a magyarok rögtön talpra szökkennek, a csehek rosszullétet szimulálva, arra kényszerítik a bírót, hogy a játékot több ízben megszakítsa. Végre a 26. percben Orth ideális passza Ströckhöz kerül, aki átvágja a labdát Kohuthoz ő pedig mintaszerűen a hálóba plasszírozza: 2:1

Ezután nagyon kemény küzdelem következik. Kegyetlen finisben már-már esedékes az újabb magyar gól, amikor a 42. percben a bíró váratlanul lefújja a mérkőzést. A cseh játékosok azonnal befutnak öltözőjükbe, a magyar fiuk azonban a pályán maradnak, mert a berohanó közönségtől megtudják, hogy a rendes játékidőből még 3 perc van hátra.

A bécsi bíró hófehéren áll a földühödött tömegben és ha idejekorán nem lép közbe a rendőrség, a bírót összeverve vitték volna le a porondról. Rendőri födözet mellett jutott ezután Braun bíró a tribünök alá.

Ott több mint tízperces tárgyalás indult meg a csehekkel, akik végül is belátták, hogy végig kell játszaniok a mérkőzést és újból a pályára léptek – a közönség fülsiketítő fütyülése közben. Tovább folyt tehát a küzdelem. Egyik magyar roham a másikat követte, de csak két kornert tudtak kierőszakolni s így a végeredmény 2:1 a csehek javára.

Tetszett a közönségnek a kézilabdajáték, amelyet a „nagy” meccs előtt mutatott be két kiváló osztrák csapat. A Hinze bécsi bíró vezetésével lefolyt gyorsiramú és fair mérkőzés 8:8 arányban döntetlenül végződött.