Titulescu ma indul Rómába

Róma, november 20.
Titulescu román külügyminiszter hétfőn este Bukarestből Rómába utazik, hogy ott tárgyalásokat folytasson Mussolini miniszterelnökkel mindazoknak a függő ügyeknek megoldásáról, amelyek az Averescu-kormány bukása óta fölmerültek. Ezzel kapcsolatban teljes egészében meg fogják vitatni a román-olasz kapcsolatokat. Titulescu Genfbe való elutazása előtt kihallgatást fog kérni a pápától.
Olaszországot és Romániát közelebb hozza egymáshoz a francia-jugoszláv szerződés

Bukarest, november 29.
Titulescu római utját hosszabb jegyzék- és sürgönyváltás előzte meg, amely egyfelől Olaszországnak az erdélyi birtokosok ügyében tanusított magatartása, másfelől a román kormánysajtó és közvélemény ezzel kapcsolatos kimondottan olaszellenes magatartása folytán kezdetben sehogysem akart Romániára nézve kedvező fordulatot venni, végül azonban mégis megfelelő alapot nyujtott Titulescu és Mussolini közti nemkötelező megbeszélésre.

Titulescunak az a célja, hogy az Averescu bukása óta nagyon elhidegült viszonyt élénkebbé tegye, Románia részére hátsó födözetet teremtsen. A francia-jugoszláv szövetségre a francia-olasz feszültségre és az olasz-magyar közeledésre való tekintettel nem tartják veszélytelennek, hogy Románia kizárólag Franciaországra támaszkodjék és Olaszországot teljesen elidegenítse.