Világitó mikrobák

Sokáig nem tudtak elfogadható magyarázatát adni annak, hogy a tenger némely helyein olykor-olykor csodálatos módon fényik, mintha csak milliónyi lámpa ragyogna hullámai fölött, most azonban már a tudomány kétségtelenül kiderítette, hogy ezt a rejtélyes világosságot apró tengeri állatkák, főkép pedig parányi mikorbák okozzák, melyek olyanféle fényt lövelnek testükből, csakhogy sokkal erősebbet, mint a mi szent János-bogaraink.

Ezekkel a mikrobákkal különösen behatóan Dubois Rafael franczia természettudós foglalkozik, a ki egyszersmind arra nézve is kisérleteket tett, hogy nem lehetne-e ezen mikrobák fényét világitásra felhasználni?

Azt ugyan, legalább eddig, nem sikerűlt neki elérni, hogy a mikrobák fénye a gyakorlati életben is használható legyen s versenyre kelhetne a petroleummal, gázzal, vagy a villamossággal, hanem kisérleteinek eredménye mégis meglepő s nem kis mértékben felkeltette az érdeklődést.

Szerkesztett többek közt egy lámpát, mely tisztán a mikrobák világitásával oly erős fényt áraszt, hogy mellette a betűk is könnyen olvashatók; a mint az egyik képünről látható, hol a mikroba-lámpa alá épen Dubois egyik munkája ban téve, melyben ide vonatkozó kutatásait tárgyalja. A könyv czimlapjának betüi, valamint a tudós tintatartója és írótolla jól láthatók.

A lámpa különben egy lapos üvegedényből áll, mely egy fémállványra van erősítve, oldalt, valamint felülről pdig csővel van ellátva, mindkét cső vattával van elzárva, de úgy, hogy azért a levegő mégis közlekedhessék rajtuk át. Ha azt akarjuk, hogy a lámpa világitson, akkor az oldal-csőre egy edényt erősítenek, mely mikrobákkal telt olyan tápanyaggal van megtöltve, a melyen e parányi teremtmények megélhetnek. Most egy kaucsuk-körte segitségével levegőt szorítnak a mikroba-telepre, mire az el kezd fényleni.

Az így összeállitott lámpa egy hétig is használható a nélkűl, hogy a tápanyagot meg kellene újitani.
Kellő tápanyaggal egyszerü üvegbe zárt mikrobák is erős fényt fejlesztenek, mint ez másik képünkön látható, hol nehány ily üveg egy közéjük tett szobrot teljesen sötét szobában szépen megvilágít.