Francia divatkirályok Budapesten

Két év előtt az első fecske, a nagy Poiret csufos bukással menekült Pestről, ahova saját kijelentése szerint nem teszi többé be a lábát. A többi nagyok nem okultak a példán.

Valahogy Balkáninak kezelnek bennünket és meg vannak győződve róla, hogy itt el lehet sütni a másodrangu árut is. Ezért fulladt teljes részvétlenségbe a bécsi bemutató, mert amit hoztak, az nem az első garnitura, hanem amint azt várni is lehetett - a színes, csillogó, de vonalnélküli - selejtes áru.

Páris divatfejedelmei, akik alatt amugyis ropog a trón, igy nem fognak tudni uj piacot teremteni maguknak. Amerika helyett, amely teljesen függetleniti magát Páristól, vagy Berlin helyett, ahol olyan hatalmas divatkiállitás volt éppen ezen a héten - hogy az ember szeme-szája tátva maradt a csodálkozástól. Pedig Párisnak az uj piacokra feltétlenül szüksége van és ennek köszönheti Bécs és Budapest a nagy párisi szabók bemutatkozását.

Azonban a propagandaut bukásba fog fulni Budapesten is, mint ahogy bukásba fulladt Bécsben. Callot, Chernit, Jeny, Lauvin, Phillippe et Gaston és Worth urak nem számoltak azzal, hogy ez a két város - a divat szempontjából - olyan kiforrott, hogy itt csak a legjobb áruval lehet csatát nyerni.

Amit ők hoztak, az talán Szófiában és Nisben meglepetés, minálunk számba sem jön sem a szabók, sem a nagy publikum szempontjából. Jellemző a fejedelmekre, hogy még a manequinekből is csak a második garniturát hozták.

A graziózus prima manequinek helyett rosszformáju, rosszlábu második garniturával érkeztek, nem csoda tehát, hogy a bécsi bemutató nagyon kis számu közönség abszolút csalódottsága mellett folyt le. Ugy volt, hogy Bécsben 3 napig maradnak, - de a sikertelenség miatt egy nap után rögtön utaznak Budapestre. Pedig azzal, amit magukkal hoztak, ide is hiába jönnek…