Hogyan lett Pajor Franciska magyar lányból - Frances Reveaux, amerikai revűcsillag?

Állandóan új magyar karriérek híre érkezik hozzánk külföldről, többnyire olyanokról, akiknek már idehaza is többé-kevésbé nevük volt. Bécs, Berlin és Amerika tele van befutott magyar színházi nagyságokkal. Legújabb hírünk egy olyan, fiatal magyar tehetségről számol be, aki nem hazai földön kezdett kilombosodni.

Pajor Franciska nevű magyar származású lányról van szó, akinek özvegy atyja, Pajor Gyula, egy józsefvárosi kereskedő, még a háború előtt, 1910-ben vándorolt ki Párizsba, ahol cukorkaüzletet nyitott. Két évre rá hirtelen meghalt. Kislánya, Franciska ekkor mindössze hatéves volt és itt állott Párizsban, szülők és testvérek nélkül.

Szerencsére Párizsban élt atyjának egy unokatestvére, aki már húsz évvel azelőtt vándorolt ki Franciaországba. Ennek családja magához vette a gyermeket, aki nagyon szép … teremtéssé serdült. Tizenhat éves korában a híres Printemps-áruházba került. Akkor már Frances Reveaux volt a neve, de törve még elég jól beszélt magyarul. Szüksége volt valami foglalkozásra, minthogy nevelő-családja szintén csak a napi keresletéből élt.

Ez a kis Magyarországból Párizsba kiszakadt bimbó éppúgy utazott a metrón, járta a nagy áruház emeleteit s ábrándozott barátnőivel a mozik és színházak karzatán, mint minden párizsi lány. Miről? Fényes életről, színházról, habos selymekről, autóról … Egy szép napon bekopogott nála a szerencse.

Párizsba érkezett a nagy Ziegfeld, a híres amerikai revű-igazgató. Franciska-Frances csak akkor tudta ezt meg, mikor Ziegfeld megjelent a Printempsban. Útja véletlenül a kesztyűosztályba vezetett, ahol a bájos magyar leány köszöntötte elsőnek az egyik pult mögött. Ziegfeld valami kesztyűt kért, mire Frances mosolyogva kérte:
- Mutassa, uram, a kezét …
Ziegfeld alaposan szemügyre vette a lányt, mivel azonban a pult félig eltakarta, odaszólt neki:
- Mutassa, kisasszony, a lábát …
Frances eleinte tréfának vette a dolgot és kedélyesen fogva fel a látogatót, eleget tett a kérésének. Majd elmondta, hogy tulajdonképpen mannequinje az áruháznak s most csak egy barátnőjét helyettesíti. Ziegfeld ekkor bemutatkozott s megkérdezte Francest, volna-e kedve átjönni Amerikába, az ő revű-társulatához?

A meglepett és boldog Frances persze nem sokat gondolkozott. Amerikában csakhamar kiemelkedett társnői közül s ma már heti 5000 dollárt, azaz heti 30.000 pengőt biztosít az egykori szegény kis magyar mannequine számára legújabb szerződése, mely a mostani ősztől kezdve újabb három évre köti le a Ziegfeld-társulathoz …