Shiva isten gyémántszemét kinálják Amerikában mint karácsony ajándékot

Vasárnap érkezett Budapestre a leghatalmasabb amerikai divatmagazin, a „Vogue” karácsonyi száma, amelynek fedőlapjára, természetesen, gondosan rányomták, hogy „ajándékok száma”.

Európai fantáziának és – erszénynek szinte elképzelhetetlen, hogy kastélyoktól és palotaberendezésektől elkezdve mi mindent kinálnak vételre az amerikai gazdagok piacán, mint csekély karácsonyi figyelmet: a csekély ajándékok között szerepel – egy nyolcvankarátos gyémánt is.

Egyik nagy páris-newyorki ékszerész kinálja. „Tekintse meg Parkavenue-beli házmban a Nassk-ot” – szól a reklám – „nyolcvankarátos gyémánt: ritka drágakő és történelmi régiség. Valamenyi antik gyémánt közül a Nassak a legszebb tüzü. A történelem legelső századai óta ismerik: Indiában, a nassaki templomban Shiva istenszobor szeme volt.

1818-ban került Angliába és ott Westminster margnis tulajdonába ment ét, aki azt Victoria királynő koronázása alkalmával kardmarkolatán viselte.” A szöveg mellett remek simitott luxuspapiron láthatjuk is a Nassak szinezett képét, természetes nagyságban. Akkora, mint héjastul egy szem gesztenye, alakja hosszukás, szabálytalan háromszög, két oldaltcsiszolt és közepén keskeny abroncsfoglalat fut körül. Négyszögletes gyémántokból összerótt, hatalmas nyakláncon függ… Föllapoztuk az Encyxlopaedia Britannica-t: a híres indikai gyémántok közt valóban fölsorolja a Nassak-ot és számontartja, hogy a Westminster hercegi család tulajdona. Amint látjuk, a legujabb idők óta nem az.

Már az amerikai bizományosé, addig is, amíg valamelyik trösztkirály felesége nem kapcsolja nyakába azzal a bizonyos száraz és magától értetődő gesztussal, amellyel a yankee-nők még a hiusági eljárásokat intézik – mégis egy hajszálnyi reverenciával, hiszen ezt a követ Wstminster marquis a kardmarkolatán viselte, amikor a brit koronázás pompájában Viktória királynő közvetlen közelében állt.

Megkérdeztük az egyik legelső budapesti ékszerészcég főnökétől, mit tud a Nassakról.
- Valóban történelmi kő – mondotta – mint a többi számontartott nagy gyémánt.

Európai viszonyok között ma elképzelhetetlen ilyen kínálat, itt huszonnégy-harminckarátos gyémánt a maximum, ezek sincsenek a piacon, hanem magántulajdonban és csak akkor kerülnének esetleg eladásra, ha az illető tulajdonos elszegényedett. A nagy gyémántok karátára nálunk 1500 pengőnénl kezdődik és a kő nagyságát, tisztaságát, tüzét, hibátlanságát, végül csiszolását tekintetbe véve, fölmegy karátonként 4000 pengőig. Ez a számitás csak 30 karátig lehetsége, az ennél nagyobb köveknél ez a számitás már csődöt mond. Igy a Nassak piaci árát ki sem lehet számítani.