A szocialisták Trianon elleni népgyülése

A szociáldemokrata párt vasárnap délelőttre népgyülést hivott össze, amelynek programján Trianon és a demokrácia kérdése szerepelt. A gyülés megnyitásának időpontjában olyan nagy tömeg jelent meg a régi képviselőházban, hogy többezren, akik már nem fértek be a szorongásig megtelt ülésterembe, valósággal megszállották a Sándor-utcát és a környező mellékutcákat és ott külön népgyülést akartak tartani, amelyet azonban a rendőrség megakadályozott. A népgyülést Kabók Lajos nyitotta meg, aki hangsulyozta, hogy a szociáldemokrata párt megalkuvás nélkül követeli az igazságtalan trianoni békeszerződés revizióját.

A gyülés első szónoka Farkas István volt, akit a terem közönsége harsány "Barátság!" kiáltással üdvözölt.
- A miniszterelnök - mondotta Farkas -, ugy látszik, elfelejtette a háboru rettenetes pusztitásait és azt a politikát akarja folytatni, amely a háboru előtt uralkodott. Minden baj és nyomoruság abból a politikából és közigazgatásból származott, amely elzárkózott a nemzetiségi kérdés elintézése elől és az ugynevezett szabadelvű éra alatt az egész szociális kérdést rendőrségi ügynek tekintette. (Fölkiáltások: "Ma is igy van!") Ha a magyar nép a titkos szavazásra éretten és csak nyiltan szavazhat, akkor ez az éretlen nép nyilván éretlen többséget is választott és ebből a többségből éretlen kormánynak is kellett kikerülnie.

- Ahol az egy párt rendszere uralkodik, mint Oroszországban, Olaszországban, Spanyolországban és Magyarországon, ott diktatura van. Ahol pedig diktatura uralkodhat, az egész közigazgatás, az egész közélet korrupttá válik. A magyar nép lelkében benne él a demokrácia vágya, a magyar nép kulturális fölemelkedését csak a demokráciával lehet elérni. Nem a külföld miatt, hanem a magyar nép érdekében küzdünk a demokráciáért.

A következő szónok Propper Sándor volt. Amikor fölállott, hogy beszédét megkezdje, több oldalról ilyen biztatások hallatszottak: "Csak keményen!" "Szigoruan!"
- Furcsa látvány - kezdte Propper -, hogy nekünk, nemzetközi szocialistáknak kell most kiállnunk Trianon reviziójáért, mert aki a reviziót akarja, annak akarnia kell a demokráciát is, aki a demokráciát nem akarja, az elveti magától a revizió gondolatát. A mai állapot föntartása csak a nagybirtokosokna, a nagytőkéseknek, annak a néhány embernek kell, akik ezt a kicsiny csoportot a politikában kiszolgálják. A lassu haladás politikai lánca Reich Koppelnél kezdődik és Héjjas Ivánnál végződik.

- Maga a miniszterelnök állitotta föl azt a tételt, hogy vagy neki vagy a demokráciának buknia kell. A történelem erői nem a demokráciát fogják elsodorni; mi álljuk és folytatjuk a harcot, de kérdezzük, hogy vannak azok, akiket a mult küzdelmei mellénk utaltak, hol van a szabadelvü polgárság, hol vannak az Ugron Gáborok, a Bárczy Istvánok, hol vannak a mandátummal fölruházott politikai napraforgók? És hol van az a szabadelvü sajtó, amely naponként liberális früstököt, ebédet és vacsorát tálal föl közönségének, de amely a kormánytól vár parancsokat arra, hogy mit irjon? Mi mindezeket tetemre hivjuk és számonkérjük tőlük azt az árulást, amelyet a demokráciával szemben elkövettek.

- A válsztójoggal máris elkéstek, de inkább ma kell megvalósitani, mint holnap, mert ha holnaputánig várnak, ismét ki fognak robbanni a társadalmi energiák és ezért azok lesznek felelősek, akik a szelepeket elzárták. A szocialisták uj ceterum censeója, amelyet minden beszédük után elharsognak: Demokratikus választójogot követelünk!