Mezőgazdasági munkások öregségi biztosítása még ebben az esztendőben

A képviselőház az elmult héten befejezte az öregségi és rokkantsági törvényjavaslat tárgyalását és megszavazta a javaslatot. 

A vita legkiemelkedőbb eseménye Vass József népjóléti miniszter beszéde volt. A miniszter meggyőző erővel bizonyitotta be a szociáldemokrata eszmék tarthatatlanságát, majd felszólitotta a szociáldemokrata képviselőket, mondják meg nyiltan, hogy a kommunizmussal rokonszenveznek-e vagy össze akarnak-e fogni a nemzeti alapon álló polgári pártokkal, a magyar nép békés továbbfejlesztésének munkájában.

Beszéde végén a kormány nevében bejelentette, hogy a mezőgazdasági rétegek biztositásáról szóló törvényjavaslatot a földmivelésügyi miniszter egy éven belül a Ház elé terjeszti. 

A törvényjavaslat részletes vitája során néhány módositást eszközöltek. Igy az önkéntes biztositás korhatárát ötven évről felemelték ötvenötre, a biztositást kiterjesztették az ügynökökre, pénzbeszedőkre, kirakatrendezőkre és az idegenben dolgozó munkásokra is, végül határozattá emelték, hogy a biztositó intézet takarékalapjának harminc százalékát közegészségügyi intézmények létesitésére forditják, a többit pedig állampapirokba fektetik.

A tartalékalap onnan származik, hogy az öregségi és rokkantsági járulékokat csak négy esztendő mulva kezdik folyósitani. Ilyenformán a befizetett tagdijakból százhatvan millió pengő gyülik össze. 

Igen nagy megnyugvást keltett Vass miniszternek az az igérete is, hogy a kiskereskedők és kisiparosok kötelező biztositására még ebben az esztendőben sor kerül.