Csillagvizsgáló

Clara Bow gázsija


Clara Bow filmszínésznőt mindenki ismeri, de valószínüleg nagyon kevesen tudják, hogy ennek a bájos és nagyon népszerű csillagnak legutolsó filmje nem tartozik a legjobb produkciók közé, sőt ha a newyorki bukást tekintjük, akkor határozottan rossznak mondható.

Nekünk azonban az a szerencsénk, hogy a rossz filmek gyakran valahol Amerikában elakadnak és nem mindig jutnak el hozzánk, mint ahogyan a új Bow-kép sem fog átjönni Európába. Hogy ez a film rossz, azt sokan annak tulajdonítják, hogy Clara Bow a közelmultban „gazdát cserélt” és talán az új környezet tett rá az első pillanatban rossz hatást.

Annyi mindenesetre tény, hogy Bow kisassony szerződését régi tulajdonosa százezer dollárért átengedte egy nagy filmgyárnak, ami azt jelenti, hogy a régi igazgató eladta a filmszínésznőt az új igazgatónak. Ez egyébként szokásos Hollywoodban, mert a népszerű sztárokat, akik gyakran többéves szerződést kötnek a filmgyárakkal, csak úgy engedik át más gyáraknak, ha az új gyár egy bizonyos összeggel megváltja a filmszínésznő szerződését.

Jelenleg 1500 dollár heti fizetése van Clara Bownak, ami kis összegnek látszik, ha a többi sztárok gázsiját nézzük, de megértjük, ha figyelembe vesszük a filmgyáraknak azt a megállapodását, amit legutóbb kötöttek egymással. Ezek szerint a filmgyárak a négy számjegyű gázsiknál lehetőleg mindig a minimumot veszik és a jövőben a lehető legkisebb fizetéssel szerződtetik le a sztárokat, mert a nagy gázsik a tönk szélére juttatják a filmgyárakat. Igen ám csakhogy a gyakorlatban ez nem mindig sikerül és a gyárak sokszor titokban nagyobb gázsit adnak a filmcsillagoknak, mint amennyit bevallanak. Lehet, hogy ugyanez áll fenn Clara Bow esetében is.

Tom Mix utazik…

Tom Mixnek – mint jelentettük már – nemsokára lejár a szerződése és a hírek szerint ezután már nem is fog új szerződést kötni, hanem nyugalomba vonul. Ezzel szemben most azt jelentik Los Angelesből, hogy, bár az ismert cowboy filmszínész nem újítja meg szerződését a Fox-szal, mégis szerepet fog vállalni, még pedig Argentínában fog rövid ideig filmezni. A Fox, úgy látszik, végleg lemondott arról, hogy Mix urat visszatartsa, mert már az utódát is kiválasztotta, aki egy eddig ismeretlen színész lesz… Nagyon érdekes, hogy most hivatalosan is megállapították, hogy mennyi vagyona van Mix úrnak. Az adóbevallások szerint a filmszínész az elmult néhány év alatt ötmillió dollárt (több mint harmincmillió pengőt) gyűjtött. Ez az oka, hogy vissza akar vonulni.