Zsabka Kálmán és társai vasárnap hajnalban inzultáltak egy orvost

Zsabka Kálmán és társai vasárnap hajnalban inzultáltak egy orvost is, aki egy véresre vert ember segitségére sietett 

Vasárnap hajnalban Zsabka Kálmán, a botrányairól ismert fiatalember néhány társával ismét utcai botrányt rendezett. A járókelőket inzultálták, egy embert véresre is vertek, amire a rendőrök előállították őket.

A Főherceg Sándor-utcában van a jó hírnevű polgári vendéglő, a Kispipa. Szombaton este ide tért be Zsabka Kálmán két barátjával, Dobozy Pál és dr. Mátéffy Géza magántisztviselőkkel. Szomszédságukban a fiatal Hikádé Károly volt motorcsónakgyáros ült, barátja, ifj. Kopcza József és több hölgy társaságában. Hikádé és Zsabka régi ismerősök s így a két társaság éjfél felé összeült.

A kedélyes borozgatást hajnalfelé már világnézeti vita követte, amelyben Zsabka és Hikádé élesen szembe kerültek egymással. Zsabka már azzal fenyegetődzött, hogy előveszi revolverét, mert nem tűri a liberális véleményt, amikor végül is eltávoztak a vendéglőből. Az utcán folytatták a heves vitát, amelynek lármáját a társaság egyik tagja motorkerékpárjának éktelen berregtetésével növelt. Riadtan nyiltak ki az ablakok s a közeli őrszobáról rendőr sietett a helyszínre. Ebben a pillanatban történt, hogy Hikádé arculütötte Zsabkát, mert már elővette revolverét.

Véletlenül éppen ebben a zürzavarban érkezett a lármás csoporthoz az egyik közeli kocsmából egy szegény tót munkás, akit a környéken Laci bácsi néven ismernek. Amikor Laci bácsi meglátta, hogy Zsabkával baj van, igy kiabált a vitatkozókhoz: „Enyém földi ki mer bántani?” Most már mindannyian a szegény tót munkásra vetették magukat s egyikük ugy ütötte arcul, hogy gyűrűs ujja fölszakitotta bőrét s a munkást elöntötte a vér. Ugyanekkor egy nagyobb társaság közeledett, orvosok és ügyvédek hölgyek társaságában s az egy orvos, hogy a sebesült segítségére lehessen, a csoporthoz sietett, Zsabkáék most már az orvosra támadtak és inzultálták.

A rendőr, aki egymaga nem birt a verekedőkkel, segitségért futott és a hamarosan megérkező rendőrök a VIII. kerületi kapitányságra állították elő Zsabkát, Hikádét, Dobozyt, Mátéffyt és Kopczát. Innen a főkapitányság központi ügyeletére vitték őket, ahol csak vasárnap reggel került sor a kihallgatásukra. Miután kihágás címén megindították ellenük az eljárást, elengedték őket a rendőrségről.