Röntgenvizsgálat a nyomozómunkában

Kitünő szolgálatokat tett és tesz a röntgenvizsgálat a vámhatóságok mellé beosztott detektíveknek, a csempészek ellen folytatott küzdelemben. A newyorki kikötőben szolgálatot teljesítő vámőrségnek feltűnt egy ifjú, csinos hölgy, aki igen gyakran tette meg az utat Európába és vissza.

Maga a gyakori utazás még nem is lett volna olyan feltűnő dolog, hogyha a fiatal dáma Amerikába érkezése alkalmával nem szorongatott volna minden alkalommal más és másfajta ölebet. Nyiltan fellépni ez egyszerű gyanúok alapján nem igen volt tanácsos a különben igen előkelő hölgy ellen, de amikor legközelebb ismét új kutyával szállt partra, az egyik detektív felszólította, hogy legyen szíves és fáradjon egy pillanatra poggyászai ügyében az irodába, adatbevallás címén szóval tartották, a künn álló detektív pedig rohant az ölebbel a Röntgen-szobába, ahol a kutyust átvilágították és Röntgen-felvételt készítettek róla.

Néhány perc műve volt az egész és a detektív már is visszaszaladt a kutyussal az iroda ajtaja elé, ahol ezután sértetlenül adta át örvendező úrnőjének, amikor az végre elhagyhatta a vámhivatalt. A dolog azonban nem ért itt végett, mert a hölgy nyomába két detektív szegődött és egy pillanatra sem tévesztették el szem elől, míg ki nem derült, hogy a szálak New-York egyik legelőkelőbb drágakőkereskedőjéhez vezetnek.

A Röntgenátvilágítás és fénykép ugyanis elárulta, hogy az öleb gyomrában és a fülüregében, valami vékony fémtokban elrejtett tárgyak vannak. Amint a letartóztatás után a hölgy és megbízója bevallották, rendszeres és jól jövedelmező drágakőcsempészetet folytattak Európa és Amerika között.