Rádió és a repülés

Rádió és a repülés, a modern technikának ez a két legfiatalabb hajtása napról-napra szorosabb viszonyba kerülnek egymással.

A repülőgép közlekedés biztonságának egyik legerősebb pillére lesz a drótnélküli telefón, mert a pilóta így állandóan összeköttetésben marad a világgal távrepüléseknél jó előre időjárásjelentéseket kaphat a gép parancsnoka mindenfelől és így a szükség szerint megváltoztathatja az út irányát, hogy esetleg egy bizonyos vidék felett uralkodó hátrányos vagy veszedelmes légköri jelenségeket kikerüljön.

A repülőterekre való megérkezésnek is rendkívül fontos szerepe lesz a rádiónak, mert a pilóta a drótnélküli telefon segítségével értékes jelentéseket- kaphat a szél sebességére és irányára nézve, ami nagyon megkönnyíti a leszállást, mert tudvalevő dolog, hogy a repülés biztonsága kérdése szempontjából éppen a leszállás okoz legtöbb gondot.

Mivel a repülőgépeket most mi mind gyakrabban szerelik fel rádiókészülékkel, a modern repülőterek berendezésének egyik elengedhetetlen kelléke a rádióleadó- és felvevőállomás. Anglia legnagyobb és legfontosabb légikikötőjét, Croydont most teljesen átépítették és modernizálták. A repülőtér rádióállomásának antennáját a főépület legmagasabb ormán helyezték el és az eddigi tapasztalatok szerint az pompásan bevált.