Az emberiség legnagyobb csapása: a tüdővész 3.

Nincs olyan nagyvárosi ember, akit meg ne támadtak volna a gümöbacillusok. Reitzke egy berlini kórház halottain kimutatta, hogy csak az újszülöttek szervezetében nincsenek ilyen elmeszesedett gümők, későbbi korban már egyre nagyobb százalékban, harminc éven túl pedig kivétel nélkül minden holttestben meg lehet találni a gümőbacillusokkal való birkózás nyomait az elmeszesedett gümők alakjában.

Az egészségeseknek ez a győzelmesen kiállott tuberkulózisa azonban nagyon hasznos is, mert az apró támadások következtében a szervezet egyre ellenállóképesebb lesz a bacillusokkal szemben. A vérben kitermelt ellenméreg ugyanis már készen várja a betolakodó bacillusokat.

Ha azonban mégis a gümőbacillusok győznek, akkor a megtámadott részen a sejtek elsajtosodnak. Rendesen a légcsőágak körül kezd fellépni ez az elsajtosodás s ilyenkor a tüdőbaj még nem fertőző, zártnak mondják, mert ilyenkor még nincs érintkezésben a tüdő levegőjével.

De ha az elsajtosodás tovább terjed, a gümőcsoportok pépszerűvé válnak, folyósodnak, áttörik a légcsőágak falát, összeköttetést kapnak a tüdő levegőcsatornáival, s rajtuk át a bacillustartalmú geny köhögéssel a levegőbe kerülhet és másokat is megfertőzhet. Vagyis a tüdőbaj nyitottá válik és ez már a tüdővész.

A tüdőbaj nem gyógyíthatatlan, ha idejekorán hozzálátnak a gyógyításhoz, könnyen kigyógyítható.
A kezdődő bajt csúcshurutnak nevezik, mert a tüdőcsúcsok táján figyelhetők meg a hurutos zörejek. Ilyenkor még nem nagy a baj, de nagy a várható veszedelem. A csúcs hurut ugyanis nem más, mint a tüdővész csirája.

A nagy veszedelem abból származik, ha a beteg teljesen jelentéktelennek tartja a baját és elhanyagolja, ha a láz, az étvágytalanság, az éjjeli izzadások, a lefogyás, a köhögés, a vérköpés még mind nem elegendők, hogy orvoshoz forduljon.

A tüdőbaj rendesen hosszantartó betegség. A szervezet éveken át küzködhet a bacillusokkal. Néha a baj javulást is mutat, hogy aztán ismét erősebben támadjon. Ez is egyik oka annak, hogy még az intelligens emberek is húzódoznak az orvostól, mert bajukat jelentéktelen, ismétlődő hurutnak tartják.

Pedig, ha a tüdőbaj már nyitottá lesz, ha már átalakult tüdővésszé, akkor már jóval nehezebben lehet segíteni, csak jóval hosszabb ideig tartó kúra által. A tüdőbaj ellen való védekezés legfőbb követelménye a fertőzés lehetőségeinek a megakadályozása, legyőzésének pedig egyedüli módja a betegség korai fölismerése. A legfontosabb fegyverünk azonban a gümőbacillusok ellen az, ha egészséges életmód által szervezetünk ellenálló-képességét fokozzuk.