A vérkeringés csodái, az anyagcsere

A nagy vivőereken keresztül mindegyik kötelességtudóan megérkezik a szív jobb pitvarába, amely az érkezési pályaudvar a szív bal pitvarának indulási pályaudvarával szemben. Már most a szénsavval megrakott vér-vonatok gyors tempóban futnak a tüdőbe, fürgén kiontják magúkból a szállítmányukat, a vagonokat megrakják éltető oxigénnel és indulnak vidáman vissza a szív felé, hogy újra elölről kezdjék pályafutásukat.

Hogy a tüdőben, ebben a fontos átrakodó teherpályaudvarban, miként történik a gázcsere, a vérsejtecskék miriárdjai hogyan cserélik a hasznavehetetlen, ártalmas szénsavat éltető, a szervezet számára nélkülözhetetlen oxigénre, ez ma teljes rejtély, a vér működésének egyik legnagyobb titka.

Pedig hogy milyen fontos ez gázcsere, mi sem bizonyítja jobban, mint a fulladás, ami akkor következik be, ha valaki nem tud lélekzeni, nem tudja a tüdőben oxigénre váró vérsejtecskéket az éltető elemmel ellátni és nem tudja a türelmetlen sejtecskéket ártalmas szénsavrakományuktól megszabadítani.

Pár percnél tovább ezt nem lehet kibírni. A halál - a gázcsere elmaradása miatt— biztosan bekövetkezik.De ennek a rendkívüli és bámulatos vasúti hálózatnak, amely az emberi testet keresztül-kasul járja, nemcsak az oxigén és a szénsavszállítás körül van döntő fontosságú szerepe.

Nem kevésbé fontos feladat az sem, hogy a vasúti hálózatban szorgalmasan utazó vérsejtmiriádok szállítják az élelmiszereket illetve a tápanyagokat az emberi szervekbe. Ugyancsak ők szállítják  el a felhalmozó bomlási anyagokat. Ez aztán még talán az oxigénszállításnál is nehezebb feladat.

Tudnivaló, hogy az emésztés legfontosabb feladata, vagyis az étel végleges feldolgozása nem a gyomorban, hanem a vékonybélben történik, ahol a legapróbb bolyhoknak a milliói nyúlnak bele a vékonybélbe érkező ételkeverékbe. Az apró bélbolyhok megragadják a nekik kedves tápanyagrészeket és mivel mindegyikben egy kis hajszálér végződik, a megragadott tápanyagot a vérsejtecske azonnal becsomagolja poggyászába és elindul vele vasúti csomópontja felé.

A tápanyagrészecskével megrakott sejtecske a vér folyamával a bél falai közül kijut az erekbe, visszakerül a szívbe, majd az oxigénéhes vérrel eljut a tüdőbe, majd a teherpályaudvarról az indulást pályaudvarra és innen azután az ütőér a hosszú utat megtett és sok kémiai változáson átment tápanyagokat elszállítja minden szervbe.