A láthatatlan sugár az iparban

Az orvostudományon kívül a Röntgen-sugarakat sok más téren is sikerrel használják. Igy pl. a kriminalisztika terén nagyon hasznos szolgálatokat tehet s ez a kevésbé ismert alkalmazási mód az idei berlini nemzetközi rendőrkiállításon élénk érdeklődést keltett. Mire használja a rendőrség a Röntgen-sugarakat?

Bizony sokféleképpen láthatja hasznát, igy mindgyárt a foglyoknak bevitt élelmicikkek és egyéb tárgyak vizsgálatánál. Ki tudja, melyik kenyér rejteget gyomrában egy jó háromélű acélreszelőt vagy a cipőtalp valamilyen finom fémfűrészt? A Röntgen-sugár azonnal megmutatja ezt anélkül, hogy szét kellene boncolni az illető tárgyat.

Vagy gondoljunk egy gyanús csomag megvizsgálására, amely pokolgépet hordozhat magában s nem nagyon tanácsos boncolgatni! Hamis pénzek stb. szintén könnyen megvizsgálhatók a Röntgen-gép segélyével.

A hamisítványok felismerésében az ékszeriparnak, illetve kereskedelemnek is nagy segítségére van a Röntgen-sugár. Hamis gyémántot az igazitól átvilágítással biztosan megkülönböztethetünk, mert az ólomtartalmú hamis gyémánt sokkal sötétebb képet ad, mint a valódi. Éppen így megkülönböztethető a legművészibb üveggyöngy is a valóditól, sőt most van kidolgozás alatt egy eljárás, amellyel a gyöngy piac rémét, a japán gyöngyöt is meg lehet különböztetni Röntgen-vizsgálatok segélyével a valódi gyöngytől.

Érdekes alkalmazást talál a Röntgen-sugár a lőporgyárakban a gyujtózsinórok vizsgálatánál is, ahol a zsinór „lelkét” kell megvizsgálni, nincs-e benne folytonossági hiány. Ezt eddig tapogatással végezték, ami persze roppant lassú munka. Az egyik ilyen német gyárban több Röntgen-gép van állandóan üzemben és egy-egy átvilágítóernyő előtt 18 gyujtózsinor halad el egyszerre.

A nagy vasgyárak is felhasználják a Röntgen-sugarat, amely áthatol a vasöntvényeken s azoknak belső öntési hibáiról tiszta képet ad vagy gépalkatrészeknél láthatatlan repedések megvizsgálására. Az elektromos iparban a szigetelőporcellánokat vizsgálhatjuk meg van bennük léghólyag, ami a szigetelő értéküket csökkenti stb.

Az elmondottakból láthatjuk, milyen fontos és milyen különböző feladatokat végez el a titokzatos Röntgen-sugár, amely még mindig ujabb és újabb területeket hódít meg a tudományos kutatás számára.

Kitűnő szolgálatokat tett és tesz a röntgenvizsgálat a vámhatóságok mellé beosztott detektíveknek, a csempészek ellen folytatott küzdelemben. A newyorki kikötőben szolgálatot teljesítő vámőrségnek feltűnt egy ifjú, csinos hölgy, aki igen gyakran tette meg az utat Európába és vissza. Maga a gyakori utazás még nem is lett volna olyan feltűnő dolog, hogyha a fiatal dáma Amerikába érkezése alkalmával nem szorongatott volna minden, alkalommal más és másfajta ölebet.

Nyíltan fellépni ez egyszerű gyanúok alapján nem igen volt tanácsos a különben igen előkelő hölgy ellen, de amikor legközelebb ismét új kutyával szállt partra, az egyik detektív felszólította, hogy legyen szíves és fáradjon egy pillanatra poggyászai ügyében az irodába. A hivatalos helyiségbe azonban kutyával tilos belépni és ezért a detektív vállalkozott arra, hogy addig majd vigyáz a kutyusra.

A hölgy szemmel láthatólag csak kénytelen-kelletlen egyezett bele ebbe a megoldásba és aggódva bízta a detektívre a becézett ölebet. Amint a hölgy belépett a hivatalos helyiségbe, a már készenlétben álló tisztviselők hivatalos adatbevallás címén tartották, a künn álló detektív pedig rohant az ölebbel a Rötgen-szobába, ahol a kutyust átvilágították és Röntgen-felvételt készttettek róla.

Néhány perc műve volt az egész és a detektív már is visszaszaladt a kutyussal az iroda ajtaja elé, ahol ezután sértetlenül adta át örvendező úrnőjének, amikor az végre elhagyhatta vámhivatalt.A dolog azonban nem ért végett, mert a hölgy nyomába két detektív szegődött és egy pillanatra sem tévesztették el szem elől, míg ki nem derült, hogy a szálak New-York egyik legelőkelőbb drágakőkereskedőjéhez vezetnek.

A Röntgen-átvilágítás és fénykép ugyanis elárulta, hogy az öleb gyomrában és a fülüregében, valami vékony fémtokban elrejtett tárgyak vannak. Amint a letartóztatás után a hölgy és megbízója bevallották, rendszeres és jól jövedelmező drágakőcsempészetet folytattak Európa és Amerika között.