A tavasz bevonulása Európába 5.

Március végén hullatják barkáikat a nyárfák. Április elején esik le a tölgy tavalyi lombja és ekkor kezdi a vadgesztenye levelét kihajtani. Nemsokára ezután a gyermekláncfű élénksárga színfoltjai tűnnek szemünkbe. Ekkor indul meg a kankalin általános virágzása is. Április közepe táján kedves látványosságot nyújt a kökény gazdag virágzása.

Április utolsó hetében bontakoznak ki a vadgesztenye és az orgona virágos fürtjei, amelyekkel egyidőben indul virágzásnak az orgona virágos fürtjei, amelyekkel egyidőben indul virágzásnak az almafa. Április harmadik hetére esik a budapesti tavasz delelése. Az erdő mélyében most mutatkozik a gyöngyvirág és a szagos müge.

Május hava a diófa és az aranyeső virágzásával kezdődik. A lágyszárú növények zöme ebben a hónapban van. Sok koratavaszi növény már magot is érlelt, sőt május közepén már megkezdődik a cseresznye szedése is. E hó második felében virágzik a fehérvirágú som és a bodza; a hó vége felé pedig megjelenik a kedves papvirág (Margaréta virág) és a szántókon a szarkaláb, a pipacs és a búzavirág, a füves lejtőkön az illatos kakukfű.

Június első hetében virágzik a szőlő, közepe táján a hársfa és fehér liliom. Ekkor már érett a ribiszke és az egres; megkezdik a rétek kaszálását és e hó harmadik hetében a rozs is kaszálható. Szinte észrevétlenül elkezdenek a naposabb hegyoldalak sárgulni; ez a lehangoló jelenség már nyár közepén is a közeledő őszt juttatja eszünkbe .

Június vége felé érik a kajszibarack. Júliustól kezdve már csak gyérebben jelentkeznek újabb növények, ellenben feltünőbb mértékben indul meg az érési folyamat. Július első hetében kezdik az árpát, a harmadik hét elején a búzát és a hó végefelé a zabot aratni. Július elején megjelennek már az őszt beharangozó ernyősök és fészkesek első hírnökei, ekkor kezd a napos lejtőkön a sárga hagyma (Allium flavum) és a halványlilaszínű, száraz, szalmavirág ékes vasvirág (Xeranthemum) is virágozni.

Július közepén a Sósfürdő közelében kezd már a Statice is mutatkozni, mely később, augusztusban az egész térséget lilaszínűre festi. Augusztus első hetében, a Sashegy lejtőjén és a Kamaraerdő felett elterülő fennsíkon már tömegesen találjuk a mosuszszagú hagymát (Allium moschatum).

Szeptember közepe táján kezdődött a régi jó időkben a budai szőlők szüretelése. Ugyanekkor némely vadgesztenyefa másodszor is virágzik és megjelenik a budai hegyvidék igen érdekes növénye, a kikericshez hasonló, de sárgavirágú Sternbergia. Októberben az erdők és bozótok levélzete őszi színt vált.

November végén a legtöbb fás növény már le is hullatta lombját. December közepén ott, ahol ültetik, a kertekben kivirágzik a tél szép fehér virága, a karácsonyi rózsa (Helleborus niger). A hó leesésével beköszönt az igazi tél, mely fehér takarójával eltünteti szemünk elől azokat a növényeket is, amelyek különben még: tovább is tudnának dacolni a tél hidegével. Enyhe télen virágzásuk tovább tart és sokszor még december végén és januáriusban is akadunk néhány virágzó növényre.

Ha a budai hegyvidék növényeinek virágzását évről-évre egymásután feljegyezzük, akkor olyan kalendáriumot kapunk, melynek minden napjára egy vagy több növény virágzása esik. Ezek a dátumok természetesen a virágzás több éven át megfigyelt időpontjainak középértékét jelentik.

Az alacsonyabb vagy magasabb hőmérséklet szerint az egyes növények egyikét héttel később vagy hamarább is virágozhatnak a középső dátumnál. Példa gyanánt összeállítottam a budai hegyvidék koratavaszi növényeinek kalendáriumát Staub Móric adatai alapján.

A nevek után álló ą -jel és szám (pl.: ą 14) azt mutatja, hogy annyi nappal hamarább vagy később is nyílhat az illető növény. Helykímélés okából az egymásután következő növényeket nem naponkint, hanem ötnaponkint csoportosítottam es megelégedtem 30 nap növényeinek felsorolásával, amelyek számát, természetesen semmiképen sem lehet teljesnek mondani.

Március 15-20: leánykökörincs ą 12, apró tyúktaréj ą15, Draba lasiocarpa ą 15, mogyoró ą 17.

Március 21-25: saláta boglárka ą 26, hegyi ternye ą 13, borostyánlevelű veronika ą 17, pásztortáska ą 15, csibehúr ą 15.

Március 26-31. mandolafa ą 17, keltike ą 18, ernyős olocsan ą 15, illatos ibolya ą 17, húsos som ą 20, mezei tyúktaréj ą 12, marti lapu ą 13, Thlaspi perfoliatum ą 23, tavaszi hérics ą 19.

Április 1-5: homoki pimpó ą 16, foltos árvacsalán ą 28, fürtös gyöngyike ą20, bogláros kökörcsin ą 12, apró ibolya ą 16, kankalin + 22.

Április 6-10: farkasfűtej ą 15, évelő szélfű ą18, gyermekláncfű ą 15, kövi ikravirág (Arabis petrogena) ą 16, kajszibarack ą 16, kerek repkény ą 19, jókori juhar ą 20, kökény ą 13.

Április 11-15: bürök gémorr ą 14, arany ribiszke ą12, olocsan csillaghúr ą 31, bársonyos árvacsalán ą 11, őszibarack ą16, Androsace maxima ą 21, gyertyánfa ą 16.