Rövidek

Elérkezett az ideje…
Sokan elismerik, még többen tagadják, hogy a konszolidálás folyamata abban a tempóban halad előre, amelyben azt a politika vezetői nyilatkozataikban megállapítják. Nem vitatkozunk se a tagadókkal, se a hozsannázókkal. A vitára a legkevésbé ez a pillanat alkalmas, amelyben Bethlen István miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány beszünteti a kivételes hatalom gyakorlását. Mi ezt a bejelentést tartjuk az igazi konszolidálás kezdetének és egyetlen bizonyítékának. Ha a kormány sokkal előbb határozta volna el magát erre a lépésre, ma már vitázni se lehetne arról, hogy konszolidálódtak-e gazdasági viszonyaink és közállapotaink. Az eredmények elnémitanák a kételkedőket. De hagyjuk abba a rekriminálásnak még ezt az enyhébb formáját is és engedjük át magunkat minden mellékgondolat nélkül annak az örömnek, hogy a kivételes hatalom megszüntetésével fölszabadul az élő szó, erőre kap a toll, szabadon megnyilatkozhatik a lelkiismeret és csak a felelősség tudatától korlátozva hallatja szavát a sajtó. A bürokrácia, elfogultság, alattomosság, rosszakarat és pártszenvedély nem bénítja meg a kötelességtudást, nem fojtja meg az igazságszeretet. És a közjót szolgálni, a közéleti tisztaságért lelkesedni és a szebbet és jobbat akarni nem jelent többé egyet a börtönnel és vértanusággal. Igen, a konszolidálás most már csakugyan utban van. Köszönjük a szép szavakat és várjuk a tetteket.

Az olasz-osztrák konfliktust Bethlennek kell elsimitania
Mondotta Gömbös Gyula vasárnap

Debrecen, március 4.
A fajvédők vasárnap Hajduböszörményben zászlóbontó gyülést tartottak, amelyen Gömbös Gyula és Borbély-Maczky Emil bejelentették, hogy a helyi párválasztmány 100 volt frontharcosból megalakult.
Gömbös a külpolitikai kérdésekkel kapcsolatban azt hangoztatta, hogy az Olaszország és Ausztria között keletkezett ellentétek kiegyenlítése Bethlen miniszterelnök föladata.

Holnap tárgyalta a felsőház a numerus clausust tárgyalja

Berzeviczy Alberttel az élén több régi, tekintélye politikus fogja kifogásolni a numerus clausust, velük szemben Teleki Pál a régi numerus clausus föntartását fogja követelni. A vita várható lefolyásáról beszéltünk Klebelsberg kultuszminiszterrel, aki munkatársunknak a következőket mondta:
-A kérdés politikai részét már minden oldalról kimerítették, én inkább csak a javaslat szociálpolitikai részéről fogok beszélni.
Azt hiszem, a vita nem lesz tulhosszu, bár hallom, hogy a liberális fölfogásuak közül többen kifogásolják a javaslatot. A jobboldalról is várok ellenzéki fölszólalást.

Nyolcvanezer paraszt vonult föl vasárnap Bukarestben a Bratianu-kormány ellen és követelte a régenstanácstól, hogy Maniut nevezze ki miniszterelnökké

Ezertagu küldöttséget alakítottak, mely Maniut a régenstanács elé kiséri. Amig a küldöttség vissza nem tér, a nyolcvanezer paraszt „permanenciában marad” és nem hagyja el a román fővárost.
Bukaerst üdvrivalgással fogadta a félelmetes tömeget, mely öt népgyülést tartott vasárnap, azután zászlókkal és plakátokkal, hatos rendekben masirozott végig a városon.

Amnesztiát kapnak Németországban Erzberger gyilkosai és a kommunisták

Berlin, március 25.
A német nemzetiek és a kommunisták a szociáldemokraták csatlakozásával kompromiszszumot kötöttek, amelynek értelmében a mostani birodalmi gyülés föloszlatásával egyidejüen általános politikai amnesztiát fognak elrendelni.
Eszerint amnesztiában részesülnek a femegyilkosok, Erzbergernek még el nem ítélt gyilkosai, valamint a letartóztatásban levő kommunista forradalmárok.

Gróf Csáki honvédelmi miniszter helyesli a frontharcosok tömörítését, hogy politikai akarnokok többé ne házalhassanak velük
Borbély-Maczky fajvédő képviselő már hetek óta folytat tárgyalásokat az illetékes tényezőkkel, hogy a frontharcosokat a MOVE keretében tömöríthesse. Jobboldali körökben föltünést keltett. Sztranyaeszky államtitkárnak az a nyilatkozata, amellyel a frontharcosok megszervezésével szemben foglalt állást. Borbély-Maczky azonban ennek ellenére tárgyalt Csáky honvédelmi miniszterrel is, aki ezeket mondta:
- Nemcsak, hogy nem kifogásolom, hanem helyeslem, hogy a frontharcosok, ez a gazdátlan és nyugtalan elem, a MOVE keretei között tömörüljön.

Eddig ugyanis az volt a helyzet, hogy egyes akarnokok igyekeztek a frontharcosokat maguk mögött fölsorakoztatni és politikailag házalni velük.

Az elv itt már nem volt fontos, csak az, hogy politikai előnyöket kovácsolhassanak. E helyzettel szemben föltétlenül előnyt jelent az, ha a MOVE-nak, e nemzeti szempontból megbizható egyesületnek keretei között tömörülnek a frontharcosok és így ennek részemről nincs is semmi akadálya.