Rövidek

Gömbös Bethlennel tárgyalt az ébredők széthulló egyesületéről
Az Ébredők Egyesülete e hó 29-én tartja a belsőharcok miatt elmaradt mult évi közgyűlést, amelyen véglegesen eldől, hogy Budaváry pártja vagy pedig a kormánytámogató – Buday Dezső kapja-e kezébe a sorvadó egyesület irányítását. Ha sikerül kibuktatni Budayékat, Gömbös vagy Borbély-Maczky Emil lesz az Éme elnöke. Gömbös Bethlen miniszterelnökkel is tárgyalt az ébredők ügyéről és arra gondolom, hogy mint az ébredő elnökének, a fővárosi választásokon is szerepe lehet. Buday pártja vasárnap délután bizalmas értekezleten elhatározta, hogy a közgyűlésbe fölvonultatja valamennyi emberét és mindenképen biztosítja a többséget. Ebben az esetben Gömbös kapcsolódik ki az ébredő mozgalmakból és Budaváryék Budayval szemben kontra-ébredő egyesületet alakitanak.

Thomas Albert, az angol munkáspárt vezére Briand és Stresemann tanácskozásairól

Genfből táviratozzák: Thomas Albert, a francia szocialisták vezére és a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal igazgatója egy hirlapi cikkben kifejti, hogy bármily örvendetesnek tartja Briand és Stresemann személyi barátságát, sok jót nem vár attól, mert az ilyen barátság nem elég ahhoz, hogy két nagy nemzet kölcsönös megértésének alapja lehessen. És amig ezt a kérdést csak politikainak tekintjük, nem is jutunk közelebb a megértéshez. Ezt a problémát a pszichológia oldaláról kell megközeliteni. A hagyományos ellentétet, amely két nemzet között fönnáll, abban a pillanatban hidaltuk át, amelyben minden egyes német és minden egyes francia megérzi szivében a barátság szükségét és mihelyt meg van benne az akarat, hogy ezt a barátságot megvalósítsa. Ha a szivünk hangját nem nyomja el a paktumok és paragrafusok szava és nem veszünk el a politika mechanizmusában, akkor a mai fiatalság már élvezni fogja béketörekvéseink gyümölcsét.

Kommunista fölvonulás Párisban – rengeteg sebesülttel

Párisból jelentik: Vasárnap délután egy kommunista választói gyűlés után a résztvevők fölvonulást rendeztek és plakátokat hordoztak körül, amelyek a miniszterelnököt, belügyminisztert, és igazságyügyminisztert sértő módon ábrázolták. A rendőrök el akarták távolitani a képeket, amire a tüntetők botokkal és kőzáporral támadtak a rendőrökre. Valóságos utcai harc fejlődött ki, amelyben 20 rendőr, igen sok kommunista és mintegy 20 járókelő megsebesült. A sebesültek között magasabbrangu rendőrtisztviselők is vannak.

A vasárnapi francia választásokból Poincaré kormánya került ki győztesen
11 és félmillió választó közül 11 millió szavazott le. Bouissont, a kamara elnökét Marseilleben, Herriot-t Lyonban, Briand-t Nantesban, Tardieut Belfortban választották meg, Bokanowszky kereskedelmi miniszter alig száz szavazattal győzött
Painlevé hadügyminiszter és Falliéres munkaügyi miniszter pótválasztásába kerül. –Eddig 110 kerületből ismeretes az eredmény, ezeknek többségében jövő vasárnap pótválasztás lesz

Mi lesz Windischgrätzcel?

Windischgrätz Lajos herceg amnesztiája ügyében az elmult héten számos egymásnak ellentmondó hír terjedt el. Az amnesztia kérdésében Ulain ferenc, Windischgrätz védője többizben tárgyalt Töreky törvényszéki elnökkel és védence ügyének állásáról ezeket mondotta lapunknak:
- Csak annyit mondhatok, hogy a törvényszék még nem foglalkozott Windischgrätz herceg ügyével, valószinü azonban, hogy a legrövidebb időn belül foglalkozni fog. Nagyon természetesnek tartom, hogy ő is részesedjék abban a kegyelemben, amelyben a frankpör többi vádlottait már részesitették.