Poincare Metz-ben kijelentette

Metz, május 6.
Poincare miniszterelnök Moselle megye polgármestereinek diszebédjén, akik beszédeikben Franciaországhoz való törhetetlen ragaszkodásukat hangoztatták, beszédet mondott, emlékeztetve az elzásziak és lotharingiaiak lelkesedésére, amik a fegyverszünet visszaadta nekik a francia állampolgárságot.

Franciaország nyomban megigérte, hogy hagyományaikat és szokásaikat, ugyszintén a konkordátum rendszert, iskolai és vallási statutumát tiszteletben tartja. Franciaország betartotta igéretét, de követelnie kell, hogy a különleges törvények koncedálása ellenében mindenki makulátlan lojalitással viseltették Franciaország iránt és kötelezőnek ismerje el a nemzeti nyelven való oktatást.

Franciaország el van határozva hogy, soha egy talpalatnyi területet sem ad vissza Elzász-Lotharingiából, amelynek visszafoglalásáról egyébként Németország ünnepélyesen lemondott.

Ugyszintén sohasem fogunk hozzájárulni semleges vagy autonóm állam létesitéséhez, mert annak vánnyadt, bizonytalan élete végzetszerűen uj konfliktusokat vonna maga után.