Maria Krisztina eljegyzése

Mária Krisztina herczegnő, Frigyes főherczeg és Izabella főherczegnő legidősebb leánya, decz.21-én jegyet váltott Salm-Salm Emánuel herczeggel. A kézfogó-ünnep Pozsonyban volt, a hol a főherczegi család tizenhét esztendő óta állandóan lakik.

A menyasszony Mária Krisztina főherczegnő, 1879-ben született Krakkóban, de szüleivel együtt 1884 óta élete javarészét Pozsonyban töltötte, s már, mint kisgyerek megtanulta hazánk nyelvét.

Kisöcscsével az ötéves Albrecht főherczeggel az egész család csaknem kizárólag magyarul beszél, de különösen Krisztina főherczegnő az, akinek tiszta kiejtését minden hallgatója dicséri. A főherczegnőt, a ki arczban feltünően hasonlít édesanyjához, három évvel ezelőtt vezették be a társaságba. Akkor kapott külön udvartartást és jelent meg először az udvari bálon.

Salm- Salm Emanuel herczeg jelenleg harmincz éves és főhadnagy a Berlinben állomásozó testőrdzsidás ezredben.

A Salm család leszármazását közel kétezer éves múltba vezetik vissza. Első ősük Salmo, hetven évvel Krisztus születése előtt élt. A Salm-ok az ugynevezett mediotizált előkelő németországi családok közé tartoznak és ennek alapján Emanuel herczegnek házasságát Mária Krisztina főherczegnővel egyenrangúnak fogják kijelenteni s leendő neje továbbra is viselheti a császári és királyi fenség czímet.