Ötezer ember követelte a demokratikus reformokat és a titkos választójogot

Vasárnap délelőtt öt-hatezernyi ember szorongott a Tattersallban, ahova a szociáldemokrata párt az általános politikai és gazdasági helyzet megbeszélésére népgyülést hivott össze. A forró idő a hangulatot is izzóra fütötte. A gyülés elején a tömegben mindenfelé a kinai forradalmat éltették. Szakasits után Farka képviselő beszélt.

- Más államok előbb kiheverték a háboru csapásait – mondotta- (Fölkiáltások: mert másutt nem rendeznek annyi bankettet!) A pénzügyminiszter azt mondta, hogy a gazdasági válság már csak jelszó az ellenzék szájában, pedig azt látjuk, hogy a csődök, kényszeregyezségek, öngyilkosságok száma állandóan növekszik. A kormány a szabadságjogokból csak a háziuraknak juttat. A gazdasági válság egyetlen orvosszere az adórendszer megváltoztatása. A kormány látszatpolitikája, a Mussolinival való barátkozás erősiti a kisántánt gyürüjét és kizárja a magyar kereskedelmet a Balkánról.

- Gazdasági jólétet csak jugoszláv orientációval lehetett volna teremteni. A mai külpolitika haszna, hogy minden reakciós ország reakciós képviselői eljönnek hozzánk vizitelni.

Farkas István ezután állandó zajban a famunkások kétfilléres órabéremelési harcát ismertette.

Amikor Kéthly Anna lépett a szónoki emelvényre, a népgyülés elnöke arra kérte a közönséget, hogy halgassa meg a beszédet nyugodtan, hogy megértse a nőképviselő hangját.
- Ha a kormány lakáspolitikájáról akar valaki meggyőzödni - kezdte Kéthly Anna – nem is kell kimennie a Lóversenytérre a barakok közé, vagy a kelenföldi szeméttelepre, elég ha végigjár a József- és Ferencváros munkáslakásain, ahol minden ágyra kettesével, hármasával veszik föl az albérlőket. A szocialisták visszautasítják Vass Józsefnek azt a fölszólitását, hogy a munkásság szokjék vissza a háboruelőtti lakásnyomoruságba.

A következő szónok Propper Sándor volt.
- Az islam népe sarokba vágja a fest – mondotta -, utánavágja a szultánt, nyugatra néz és elindul a demokrácia felé. India népe szervezkedik, ötszázmillió sárga kinai kuli pedig kötelet fon a copfból és megostromolja a kinai falat. A lengyel választásokon ötszázezer uj szocialista szavazatot adtak le és a lengyel képviselőház elnökévé is szocialistát választottak. Szocialista a francia képviselőház elnöke is, habár a francia választásokon a bolsevisták a szélsőjobboldallal szövetkeztek a demokratikus politika megbuktatására.

- Németország is választott (Nagy taps és éljenzés.) és a választáson majdnem tizmillió szocialista szavazatot adtak le. Ha most végre, nagy kutatóexpedíció után a magyar kormánypárt programjában is sikerült fölfedezni a titkos választójogot, csinálják is meg, mert Bethlen debreceni beszéde után igéretekben többé senki sem bizik.

Amikor Propper arról kezdett beszélni, hogy a választójogi harcban a munkásság számithat-e a polgárság közremüködésére, százfelől is éles közbeszólások hangzottak: Bárczy Istvánék megmutatták, milyen a polgárság becsülete! Mandátumkunyorálókban nem bízunk! Előttünk fogadkoztak és becsapták a szavazókat! Az első kakaskukorékoláskor elárultak!

- Nyiltszavazásos, hatósági terrorral kibővitett választás – folytatta Propper – nem lesz mégegyszer Magyarországon. A reakció leghatásosabb ellenérve a fokos és a fekete ing. Pedig a fokos apja a kalapács. Ne kivánják, hogy minden munkás a maga számára is kalapáljon egy fokost.

- A kalapács az életet, a termelést, a haladást jelenti, azzal nem jó harcbaszállni, mert a kalapács szent fegyver az emberiség kezében.