Nobile tábornokot megmentették

Thornberg svéd kapitány gépével nyilt tengeren leszállott Nobile tábornok csoportjának jégtömbje mellett s a tábornokot Kingsbayba szállította Nobile tábornok csoportjának jégtáblája összeütközött egy jégtömbbel, mely alkalommal Nobile a lábát törte, ezért kellett őt elsőnek elszállítani
Nobile állapota válságos

Stockholm, junius 24.

Vasárnap reggel a stockholmi katonai rádióállomás radiogramot vett föl a Nobile tábornok fölkutasára kiküldött svéd mentőexpedició vezetőjétől, Thornberg kapitánytól. A radiogramnak, amelyet Thornberg kapitány, honvédelmi miniszterhez címezett, a következő a szövege:
„A tábornok meg van mentve, a mentési munkálatokat folytatjuk. Thornberg.”

A lapok különkiadásban közölték az örömhírt, amely a fővárosban hihetetlen örömmámort keltett. Csakhamar ujabb jelentések alapján a tábornok megmentésének közelebbi részleteit is közölték.

Thornberg kapitány nyílt tengeren szállott le amellé a jégtábla mellé, amelyen Nobile és társai már a legnagyobb veszélyben forogtak, mert a szélvihar egy jégtömbnek sodorta azt a jégtáblát, mely alkalommal Nobile lábát törte.
Ezért kellett őt elsőnek Kingsbayba elszállítani. Thornberg kapitány gépe Kingsbayból azonnal visszatért hogy Nobile társai megmentésére siessen.

Nobile tábornok megmentéséről  az alábbi távirati és telefontudósításokban számolnak be:

London, junius 24.

A “Central News” jelentése szerint Thronberg kapitány, a norvég segítőexpedició egyik tagja sziklatáviratot küldött Kingsbayba, amely szerint Nobile tábornokot megmentette és folytatta mentőmunkáját.

Stockholmi jelentés szerint Thornberg kapitány gépe a nyilt tengeren le tudott szállni Nobile tábornok csoportjának jégtömbje mellett.

Thornberg a gépére vette Nobile tábornokot, Kingsbayba vitte, azután visszatért, hogy a többi hajótöröttet is megmentse.

Berlin, junius 24.

A „Montag” kingsbayi különtudósítója a következőket jelenti Nobile megmentéséről:
Nobile tábornoknak és társainak az éjszaka folyamán heves küzdelmet kellett vivniok a jéggel. Jégtáblájukat ide-oda táncoltatta a tenger áramlata és nekivitte többszáz métermázsás jégtömböknek.

Egy ilyen összeütközés alkalmával Nobile tábornok a lábát törte és ezért kellett őt elsőnek elszállítani, hogy mielőbb orvosi kezelés alá kerüljön. A „Quest” svéd segítőhajó, amely a Hinlopen-szoros bejáratánál horgonyozott, átvette a tábornokot, és a hajó orvos rögtön kezelés alá vette őt.
Az „Upland” svéd röpülögép leszállása a táncoló jégtábla mellett valóságos röpülőbravur volt, aminthogy rengeteg nehézséggel járt az indulása is.
Nobile tábornok állapota válságos.

London, junius 24.


Kingsbayi szikratávirata szerint az a svéd röpülőgép, amely Nobile csoportja mellett leszállt és a tábornokot fölvette, Kingsbayból indult el.
Ugyancsak innen indultak olasz és svéd röpülőgépek a Nobile-csoport többi tagjának megmentésére.
A Citta di Milano bázisát Kingsbayból a dán szigeteken lévő Virgobayba tették át.

London, junius 24.

Kingsbayi jelentés szerint a Citta di Milano parancsnoka elrendelte, hogy a hajó bázisát Kingsbayból a Dán-szigeten levő Virgobayba tegyék át, ahol már a svéd segítőexpedició bázisa van. A hajó már el is indult a Virgobay felé.  Amundsennek semmi nyoma

Berlin. junius 24. 

Kingsbayi sziklatávirat szerint a Sars norvég gőzös átkutatta a Jeges-tengert a Medve-szigettől az állandó jég határáig a keleti hosszuság 20 és 24 foka között, de sehol sem bukkant Amundsen nyomára.

Utközben találkozott négy rozmárvadászhajóval, de ezek se tudtak neki fölvilágosítást adni Aimundsen hollétéről.