A Budapest – Berlin vízipólómérkőzés

A magyar vízipólócsapat olimpiai győzelmet ígérő remek játékkal 11:0-ra hengerelte le a berlinieket.

Keserű I. 5, Keserű II. 3, Czele 2 és Homonnai II. 1 gólt dobott – A bécsi bíró véleménye szerint Magyarország a fiatalok csapatával is megnyernék az olimpiászt.

A hűvös és esőre hajló időjárás ellenére is 2000 főnyi előkelő közönség előtt rendezték a Császárfürdőben a szezon első bajnoki úszóversenyét, amelynek programján öt Budapest-kerületi bajnoki szám szerepelt. Az érdeklődés azonban nem annyira az úszószámok, mint inkább kétszeresen Európabajnok vízipólócsapatunk első idei startja felé irányult.

Budapest: Bródy – Ivándy, Sárkány – Keserű II. – Czele, Homonnai II., Keserű I.
Berlin: Pohl – Mehlberg, Mattstädt – Andreas – Bendt, Romeike, Wenk.

Czele fogja el az első labdát. Szökteti Homonnait, akinek oldalról nehéz szögből irányított bombáját Mahlberg védi. A labda ismét Czeléhez kerül, tőle Keserű I. kapja és 41 másodperc elmúltával már Berlin kapujában ficánkol a első gól. Homonnai szabaddobását ismét Keserű I. irányítja, de Pohl könnyen ment.

Most Berlin nyomul föl, Mattstädt hosszan előreadott labdáját Romeike doplerrel továbbítja, a jól helyezkedő Bródy azonban az első hozzákerült labdát elegánsan parírozza. Homonnai veszélyes labdáját korner árán menti Berlin, majd miután Bendtet elúszás miatt kiállítják, Keserű II. balról a jobb sarokba remek gólt dob.

Berlin veszélytelen támadása után a magyar csatársor nyomul föl pompás összjátékkal és Keserű I. süvítő bombája szinte odaragad a berlini kapu hátsó hálójába. Homonnai közeli dobása ismét kornert eredményez, amelyet Czele centerez és Keserű I. máris újabb gólt dob.

Czele ismét Keserű I.-et küldi támadásba és bár rajta lóg Berlin mindkét hátvédje, igen nehéz helyzetből az ötödik gólt éri el. Újrakezdés után Homonnai II. menthetetlennek hitt labdája a gól fölött süvít el, majd Keserű I.-et és Mehlberget elúszás miatt kiállítják. Rövidesen visszatérhetnek. Ivándy Czelét szökteti, a német kapus is rástartolt a labdára. Czele azonban fürgébb és az üresen maradt gólba továbbítja.

Alig múlik el újabb 29 másodperc és Keserű I. beadását Czele a hetedik góllá értékesíti. Berlin egyre jobban visszaesik, a kapuja előtt tömörülő berlini védelmen tehát úgy fog ki Homonnai, hogy 11 méterről bombáz olyan erővel, hogy a labda a kapus kezéből a gólba perdül.

Pillanatnyilag Berlin nyomul föl, de Homonnai II. szerel és remek akció után Keserű II.-höz passzol, aki menthetetlen gólt dob. Berlin újabb támadását Ivándy akasztja meg, akinek hosszan előreadott labdájából Keserű II. Tizedszer juttatja a labdát Berlin hálójába.
A magyar csapat pillanatra sem csügged és Keserű I. beállítja a végeredményt: 11:0.

Bíró a bécsi Fritz Neuwelt volt. Imponáló hozzáértéssel és a lehető legkorrektebbül vezette a mérkőzést, amelynek befejezése után megkérdeztük, hogy mi a véleménye a magyar fiatalok csapatáról. Így válaszolt:
– El vagyok ragadtatva. Valósággal élmény volt számomra ez a mérkőzés, amely egyike volt a legszebbeknek, amit életemben láttam. Meg vagyok róla győződve, hogy Magyarország ezzel a csapattal is megnyerné az olimpiász vízipólótornáját.