Az uj termés értékesitési mérlege – rossz

Több izben rámutattunk arra, hogy mennyire tulzottak azok a vélemények, amelyek a várható rekordtermésre való hivatkozással rózsás szinekben festik a gazdák helyzetét.

Kimutattuk, hogy a szemesterményeknél mutatkozó terméstöbblet csak a tavalyi gyenge esztendőhöz képest számottevő, azonban az itt jelentkező értéktöbblet aligha fedezheti majd azt a veszteséget, amit a mezőgazdaság a sovány tengeri, burgonya, valamint szálastakarmánytermés folytán szenved, nem is számitva ezzel összefüggésben a hizlalás körül várható nehézségeket. 

Konkoly-Thege Sándor dr., az Omge főtitkára, most egy rövid tanulmányában pontos számszerü adatokkal is alátámasztja állitásunknak helyességét és kimutatja, mennyire nem a gazdák szokásos panasza, hanem szomoru igazság az, hogy az uj termés várható értékesitési mérlege korántsem kielégitő, hanem egyenesen rossz. 

Konkoly-Thege Sándor dr. a hivatalos termésjelentések adataira támaszkodva, megállapitja a következőket: a buzánál mutatkozó terméstöbblet értéke 88.6 millió, a rozsé 56.1 millió, az árpáé 18.0 millió és a zabé 0.2 millió pengő. A gabonaterméstöbblet értéke tehát összesen 163 millió pengőt tesz.

Ezzel szemben a kisebb termés következtében a szemes tengerinél 132 milliós, a burgonyánál 26 milliós és a cukorrépánál 12 millió pengős, vagyis összesen 170 millió pengős hiány mutatkozik. A kapásoknál számszerüen megállapitott kisebb termés értéke a takarmányrépa nélkül is meghaladja – ugymond – a gabona terméstöbblet hét millió pengős értékét.

Ha számitjuk még a gyenge takarmánytermést, a rétek és legelők kisebb hozamát, stb., továbbá a takarmányozási, hizlalási, valamint ebből következő trágyázási nehézségeket stb., valamint azt is, hogy a buza és a rozs áralakulása sem kielégitő, akkor egészen szembeszökő, hogy az uj gazdasági év termésének mérlege bizony ugyancsak hátrányosan alakul.