A miniszteri tanulmányut eredménye egy ujabb hivatal

A nagy közgazdasági tanulmányutnak, amelyet a földmivelésügyi miniszter tett, ugylátszik, mégis vannak komoly eredményei.

A zsir nagybani ára az elmult héten 2.60 pengőről 2.56 pengőre szállt le, mert az exporthiány miatt nagy készletek halmozódtak föl. Mit kell hát tenni: a földmivelésügyi kormány kitalálta. 

Zsiregységesitő hivatalt kell fölállitani, amelynek az lesz a föladata, hogy egységes tipusu zsirt hozzon létre s azt a magyar állam bélyegzőjével lássa el, nehogy odakünn a jó minőségü magyar zsirt rossz amerikaival lehessen keverni. Ez az első lépés. A legsürgősebb.

A szakemberek azt mondják rá: Igaz, jó. De már megint hivatal? És ezuttal igazán zsiros! Mennyivel egyszerübb volna először a szállitási tarifákat mérsékelni, a sertéshizlalás termelési költségein segiteni s aztán márkázni.

Mert márka nélkül még lehet boldogulni, de hogy boldoguljunk a zsirral, mikor a zsirt jég- és jégberakási, vámszemlei, egészségi és származási bizonyitványi dij, iparvágánydij, drága vasuti fuvardij, kirakási és vásárdij, mázsadij, vám- és statisztikai dij, portó, fogyasztási adó, vásárpénztári dij és még mi egyéb terheli?

Nem volna jobb dijtörlési hivatalt fölállitani?