A Nemzeti Bank jelentése

A Nemzeti Bank e heti kimutatásának két tétele érdemel különös figyelmet. Az egyik a devizaállomány érezhető csökkenése, a másik a váltótárca erős megduzzadása.

A devizaállomány 1927 juniusától ez év juniusáig alig változott, csak a legutóbbi négy hónapban mutat csökkenő tendenciát.

A váltótárca, amelyről a mult hetekben, a kamatláb fölemelése előtt, azt hittük, rekordmagasságot ért el, tovább duzzadt és ma már meghaladja a 400 millió pengőt.

Az egyéb aktivák tétele is csökkent majd négy millióval, az egyéb passzivák tétele viszont növekedett másfél millióval: tagadhatatlan, mindez erős eltolódást mutat.

Misem természetesebb, hogy pénzügyi és kereskedelmi körökben nyomban aggódva kérdezték: nem fogja-e a bank igazgatósága a kamatláb ujabb emelését fontolóra venni? Hiszen azok a szigoritások, amelyeket a mult hetekben határoztak el, nem vezettek eredményre és a váltótárca állománya, a váltóbenyujtások összege nemcsak hogy nem csökkent, hanem még emelkedett is.

Ezzel a pesszimista hanggal szemben, beavatott körökben a követekezőképen érvelnek: Semmiféle aggodalomra, sötétlátásra nincsen sem ok, sem alkalom. A devizaállomány csökkenésének az oka igen egyszerü. Az idei magtermés értékesitése különböző technikai okokból, elsősorban hibás tarifapolitikánk folytán, elkésett. Ennek az a következménye, hogy idei nagy termésünk java még itthon, a magtárakban és közraktárakban tárol.

Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy ezen a nyáron négymillió mázsával több buzánk, két és félmillió mázsával több rozsunk és majd hárommillióval több árpánk termett. Ez a mi igazi devizaforrásunk és ez a devizaforrás nem dugult be, a devizáink megvannak, egyelőre csak a termés formájában, de ma, holnap vagy holnapután, mihelyt az export erősebb ütemben megindult, a Nemzeti Bank devizaállománya automatikusan ujból kiegészül.

Ugyanakkor automatikusan csökken a váltótárca állománya is, mert a gazdaváltók nagyrésze a kivitt gabona árából beváltódik.

A Nemzeti Bank igen nagy szolgálatot tett a magyar társadalomnak, különösen az agrártársadalomnak, amikor az időlegesen megszükült pénzpiacot egy könnyen fenyegetővé válható válságon átsegitette.

Ma ezen a válságon tulvagyunk és mivel minden okunk megvan föltenni, hogy a nemzetközi pénzpiacon az eldugulás és megszükülés az amerikai elnökválasztás után enyhülni fog, nem valószinű, hogy a Nemzeti Bank a kamatlábat a közeljövőben fölemelni kénytelen volna.