Bethlen miniszterelnök nyilatkozik egy angol lapban

London, augusztus 12.
"Sunday Times" "Őszinte szavak Európa szenior miniszterelnökétől" cimmel gróf Bethlen István nyilatkozatát közli Magyarország politikai helyzetéről s hosszabb kommentárt fűz a nyilatkozathoz. Kommentárjában helyeslőn állapitja meg, hogy a miniszterelnök nyilatkozata ellentétben áll azzal a hangos propagandával, amelyet Magyarország egyes barátai folytatnak.

Angliában szimpátiával kezelik a trianoni békeszerződés reviziójának kérdését, amely Magyarországot meg nem érdemelten darabolta föl, csakhogy nagy különbség van a részleges békerevizió és a háboruelőtti állapot helyreállitása között.

A lap helyesli a miniszterelnöknek azt a fölfogását is, amely legelőször a dunamenti államok gazdasági együttmüködését tartja a legfontosabbnak, ami azonban egyuttal nem jelentené a dunai konföderáció megalakulását is. Bethlen ismételten hangoztatta, hogy Magyarország eleget tesz szerződésbeli kötelességeinek, de a kisántánt államai részéről még egyetlen gyakorlati tervet sem javasoltak a közép-európai helyzet konszolidálása érdekében.

A miniszterelnök valótlannak mondja a kisántánt által többizben hangoztatott állitást, mintha a magyar kormány konkrét javaslatot tett volna a trianoni békeszerződés reviziójára. Magyarország csak azt kivánja, hogy teljesitsék a békeszerződésnek azt a kevés határozmányát, amely Magyarországra nézve kedvező, azonban a kisántánt államai ezt mindeddig megakadályozták, Magyarország mindamellett hajlandó szomszédaival a jóviszonyt helyreállitani.

Addig pedig, amig a gazdasági együttmüködés munkája lassan-lassan megvalósul, Magyarország a belső nyugodt munka helyreállitására és a termelés fejlesztésére törekszik. Ez pedig - igy fejezi be a miniszterelnök nyilatkozatát - nemcsak magyar kérdés, hanem európai kérdés is.