György, a száműzött görög király nem sok jót vár a vasárnapi választásoktól

Párisból irják: Vasárnap lesznek a görög választások és ebből az alkalomból a „Matin” megszólaltatja György királyt, Görögország detronizált uralkodóját. Az exkirály, aki Londonból Bukarestbe utazva, néhány napot töltött Párisban, nagyon óvatosan nyilatkozott a görög államforma kérdéséről. Ez a nyilatkozat érezteti, hogy a restauráció tekintetében nem sokat remél a mostani választásoktól. Nagy föladatok várnak az én hazámra – mondotta -, mindenekelőtt a gazdasági egyensulyt kell helyreállitani, azután a közigazgatás rendjét és fegyelmét, a bajtársiasság szellemét a hadseregben és meg kell oldani a menekültek elhelyezésének problémáját.

Az államforma kérdését a most következő választásoknál egyetlen párt fogja fölvetni és nem is lehet választási küzdelem tárgya. A változást egészben csak az összes nagy pártok egyetértése hozhatja meg, amennyiben a nemzet akaratát fejezik ki. Ha ennek szükségessége fölmerül, akkor nem lesz szükség semmiféle választási harcra és győzelemre.

A görög nép törekvéseinek szabadon kell megnyilvánulnia.

Egy régi nagy uralkodó azt irta emlékirataiban: a királynak az a kötelessége, hogy mindig szabad utat engedjen a józan értelemnek.