Rövidek

Kommunista propaganda miatt letartóztattak egy Hittler-párti kereskedőt

Berlinből jelentik: Passauban letartóztattak egy kereskedőt, aki azelőtt a Hittler-párt oszloposa tagja volt és a jobboldali radikális politikában nagy szerepet játszott. Az a gyanú merült föl ellene, hogy a szovjet érdekében működött és a hamburgi orosz konzulátusnak segítségére volt abban, hogy kommunista propagandát folytasson.

Polgárháborura izgat a szovjet de azért alá akarja irni a háboruellenes szerződést

Berlin, augusztus 5.
A moszkvai komitern a világháboru kitörésének tizennegyedik évfordulóján kiáltvánnyal fordult az egész világ munkásságához, amelyben fölhivja őket, hogy a kapitalizmus háborujával szemben kezdjék meg a polgárháborut és a világforradalmat és vigyék győzelemre a kommunizmus eszméjét. Kun Béla, amióta visszatért Moszkvába, majdnem minden nap beszámolóbeszédeket tart „külföldi tevékenységéről”. Azt hangoztatja, hogy a szakszervezetek mindenütt a szociáldemokraták befolyása alatt állnak és a kommunizmus legközelebbi föladata az, hogy minden erejével törekedjék a szakszervezetek megnyerésére. Az orosz lapok nagyon sokat foglalkoznak a Kellogg-szerződéssel és nem csinálnak titkot abból, hogy a szovjetkormány szivesen aláirja a paktumot, ámbár alig jelent többet egy semmitmondó gesztusnál. Moszkvában várják, hogy Párisból meghivást küldjenek a szovjetkormánynak, hogy csatlakozzék a szerződést aláiró hatalmakhoz.

Félmillió zokogó paraszt, Sándor király hatalmas szinezüst koszoruja és egy töviskoronába foglalt revolvergolyó kisérte Radics Istvánt vasárnap utolsó utjára

Három óra hosszat tartott a gyászmenet és a horvát nép még vasárnap este is végeláthatatlan sorokban zarándokolt vezére sirjához.
„Emlékezzetek a golyóra, mely nemes vezéretek testét halálra sebezte!” – mondotta gyászbeszédében Pribicsevics.  „Le a gyilkosokkal!” – zugta válaszul a tömeg

Franciaország és Jugoszlávia tiltakoznak Achmed Zogu királysága ellen
Páris, augusztus 20.
Párisba érkezett hirek szerint, amelyeket a francia külügyminisztériumban is megerösitenek, minden jel arra vall, hogy Achmed Zogu albán köztársasági elnököt néhány nap mulva királlyá proklamálják és I.Achmed néven elfoglalja a trónját. Achmed Zogu már előzetesen megszerezte képviselői utján több külföldi állam beleegyezését. Jugoszlávia és Franciaország nem nézik jó szemmel Achmed Zogu királyságát, és ha bekövetkezne, tiltakozni fognak ellene, mert attól tartanak, hogy az uj király csak Olaszország terjeszkedési törekvéseinek eszköze lesz.