Totzl bácsi vasárnapi aranylakodalma a Szegényházban

Totzl bácsi vasárnapi aranylakodalma a Szegényházban 8 szál szekfüvel, fehér ruhás menyasszonnyal és kakaós uzsonnával…

Orgonazugás és egy apácakórus vékony hangjai áradta vasárnap délután a Szegényház ablakain át az Alsóerdősorra: Totzl Mihály ünnepelte aranylakodalmát az Erzsébet-szeretetházban. Totzl bácsi a legnagyobb szegényházi család feje:

Tizenkilenc éve lakik a Szegényházban feleségével és éveken át ott élt vele fölnőtt fia és leánya is.
Az 56-os szobából délután ½ 3 órakor ünnepélyes menet indult meg: Totzl bácsi szürke szeretetházi nadrágja fölé ócska, kopott zsakettet öltött, mellette felesége menyegzői fehér ruhában tipeg, kezében papirosban csomagolt nyolc szál szegfüvel. Ezt a csokrot kapta férjétől aranylakodalmi nászajándékul.

Mind a ketten 75 évesek.

Utánuk a két násznagy ünnepélyes, merev tartással, a régi világból való kopott feketében. Egy csomó öreg asszony kiváncsi még a nagy eseményre, hisz tizenöt éve nem fordult elő a Szegényházban aranylakodalom. A Szegényház legtöbb lakója azonban láthatóan nem érdeklődik az ünnepség iránt: szerteszét ülnek a padokon, pipáznak, kártyáznak, bóbiskolnak. Egy öreg tábornok lép Totzl bácsihoz, megrázza mindkettőjük kezét. Totzl néni még mindig varrni jár a tábornokékhoz… Ő a család egyetlen kereső tagja. A pap megáldja a gyürüket és megható beszédet mond az ötven együtt töltött esztendő jelentőségéről.

Totzl bácsi könnyezni kezdene, de a felesége nem engedi, meghuzza a karját, egyenesen kell állni. A szertartás után fényképezés. A konyha mellett az igazgatóság uzsonnát ad az ünnepló családnak. Totzl bácsi fél, hogy elkésik a kakaótól és tejeskalácstól. Az ünnepélyességet mindvégig csak a két násznagy őrzi meg. Az egyiktől megkérdezzük, hogy hívják? Schöbert Nándor, hajdan dusgazdag gyáros, a hires „nappal szék, éjjel ágy” föltalálója. Két esztendő óta Totzl bácsi szobatársa a Szegényházban.