Rövidek

Ma Briand beszél a Népszövetség közgyülésén
Genf, szeptember 9.
A népszövetségi tanács szombaton egytől-egyig letárgyalta a napirenden szereplő ügyeket és ezzel befejezte 51. ülésszakát. Az utolsó ülésen Briand is fölszólalt, ezuttal először a szeptemberi ülésszak alatt, a lengyel-litván konfliktus tárgyalásánál.

A tanács a sopron-kőszegi vasuttársaság kérelmét is tárgyalta és elhatározta, hogy döntőbiróságot fog kiküldeni. A népszövetségi közgyülés első szónoka szombaton Motta, svájci delegátus volt. Azt mondotta, hogy ha jogos a kívánság, hogy a kisebbségek józanságát és mérsékletességet tanusítsanak, még jogosabb, hogy a többségek a kisebbségekkel szemben méltányosak és igazságosak legyenek.

Seipel kancellár beszéde ugyancsak a kisebbségi kérdéssel foglalkozott. A kisebbségeknek szent joga – mondotta – hogy ragaszkodjanak anyanyelvükhöz, ősi szokásaikhoz és civilizációjukhoz és hogy nyiltan, büntetlenül hirdessék nemzeti jogaikat. Zalesky lengyel külügyminiszter és Valdemaras litván miniszterelnök volt a két utolsó szónok.
A hétfői közgyülés nagy eseménye Briand fölszólalása lesz.

Törökország csatlakozott a Kellogg-paktumhoz

Newyorkból jelentik: A külügyminisztérium közlése szerint Törökország, Nicaragua, Mexikó és Guatemala szintén bejelentették csatlakozásukat a Kellogg-paktumhoz. Törökország előbb diplomáciai uton érintkezésbe lépett az orosz kormánnyal és csak a szovjet csatlakozása után jelentette be a maga csatlakozását. A párisi aláíró hatalmakon kívül ezzel most már 27 állam csatlakozott a háboruellenes szerződéshez. Tizenkilenc állam kormánya még nem adott választ.

Mussolini és Venizelosz vasárnap a Chiggi-palotában rendkívül ünnepélyes formák között aláírták az olasz-görög szövetségi szerződést
Venizeloszt ujjongva fogadta Róma, a görög miniszterelnök pedig hódolattal nyilatkozott Mussolini államférfiui nagyságáról.

Venizelosz római és párisi utjának egész Keleteurópa sorsára kiható jelentősége van.

Ujabb okmányok kerültek nyilvánosságra a francia-angol flottaegyezményről

Newyork, szeptember 23.
A North American hírszolgálati ügynökség nyilvánosságra hozta a francia-angol flottaügyi egyezményre vonatkozó második okmányt is, amelynek címe: „Az angol-francia flottaügyi szerződést megelőző technikai tárgyalások történelmi áttekintése.” Ez az ujabb okmány az eddigi tárgyalások menetének tárgyilagos leirását tartalmazza. Föltünő azonban, hogy – épp ugy, mint a nyilvánosságra hozott előző okiratoknál – mindenütt a „tengeri szerződés” kifejezést találjuk helyett, amelyet a hivatalos kiadmányok tartalmaznak. Nyilvánvaló, hogy ennek az az oka, hogy az utóbbi kifejezés nem sérti annyira az amerikai érzékenységet.

Kellogg államtitkár átnyujtotta Coolidge elnöknek a francia-angol tengeri egyezményre adandó válaszjegyzék szövegét.