Izgalmas pánik tört ki vasárnap este istentisztelet közben

Izgalmas pánik tört ki vasárnap este istentisztelet közben a Dohány-utcai zsidótemplomban, mert egy férfi ezt kiáltotta: "Mindenki meneküljön, aki tud!"

A pánikot Plassner Ernő VI. kerületi adóvégrehajtó okozta, akin hirtelen kitört az elmebaj. A tulzsufolt templomban sokan elájultak s a mentők részesitették őket segélyben.

Vasárnap estefelé izgalmas jelenet zavarta meg a zsufolásig megtelt Dohány-utcai zsidótemplomban a hosszunap előestéje alkalmából tartott istentiszteletet. Fischer Gyula dr. főrabbi alig hogy belekezdett az ünnepi prédikációba, egy negyven év körüli, rendkivül izgatottnak látszó férfi fölugrott padjában és hevesen ezt kiáltotta: "Aki tud, az meneküljön! Segitség, gyilkolnak, meghalok!"

A sztentori hang betöltötte az egész templomot, a tömött sorokban nagy izgalom támadt, pánikszerü nyugtalanság vett erőt a tömegen. A nagy szorongásban mindenki utat akart törni magának kifelé, mert sokan attól tartottak, hogy valami baj történt. Néhányan lefogták a hadonászó férfit, aki a főrabbit megakadályozta beszédének elmondásában.

Dr. Fischer Gyula, aki csak a mult héten épült föl nyolc hónapig tartó betegségéből, halálsápadtan állt a szószéken, nem tudott szóhoz jutni és igy nem nyugtathatta meg hiveit. Az emeleti karzaton ülő nők kiáltottak végül is le a férfiakhoz, hogy maradjon mindenki a helyén, nem történt semmi. Ugyanekkor fölzugott az orgonaszó, ami megnyugtatóan hatott. Ekkorára azonban már a hátsó sorokban ülő férfiak és a karzaton levő nők sorában hatan elájultak és ezeket csak nagy üggyel-bajjal tudták kivezetni, mert a bejáratokat mindenütt elállták, az oldalt levő vészkijáratok pedig le voltak zárva. A vészkijáratok különben is kifelé nyilnak.


Míg az ájultakat kivitték, eközben ismét többen roszszul lettek. A botrányokozó férfit időközben kivitték a templom előtti térre és igazoltatták. Megállapitották, hogy az illető Plasner Ernő kerületi adóvégrehajtó, volt erdélyi tisztviselő, aki sulyos idegbajban szenved. Plasnernek a mult héten is incidense volt a Dohány-utcai zsidótemplomban, mert istentisztelet közben szivarra akart gyujtani a templom hajójában. Amikor figyelmeztették, hogy ez a legnagyobbfoku tiszteletlenség, rendkivül hevesen rátámadt a hitközségi alkalmazottakra és a körülötte álló hivekre, azt mondván, hogy neki ehhez joga van, mert 32-es katona volt.

A mostani izgalmas eset után a rendőrök, akik a templomban inspekciós szolgálatot teljesitettek, kihivták a mentőket, akik az elájultaknak segitséget nyujtottak és Plasner Ernőt is elszállitották. A hivek ezalatt százával hagyták el a templomot, bár a pánik mindössze néhány percig tartott.

A riadalom okozóját, a szerencsétlen Plasner Ernőt, akin nyilván váratlanul kitört az elmebaj, a rendőrség ügyeletes orvosa megfigyelés végett az angyalföldi elmegyógyintézetbe utalta, ahová még vasárnap este be is szállitották.

Az eset után a templom előtt a hivek izgatottan tárgyalták, hogy milyen veszedelmes a templomba ily rendkivüli nagy tömeg bebocsátása. A hitközség ugyanis többszáz állóhelyre szóló jegyet adott ki és nagyon sokan voltak, akik jegy nélkül jöttek be s növelték a templom tulzsufoltságát.

Amint értesülünk, a hitközség előljárósága és a közgyülés előtt is szóvá fogják tenni ezt az incidenst, amely mementóul szolgálhat arra, hogy a jövőben a nagy ünnepnapokon az istentiszteletre csak annyi személyt bocsássanak be, amennyi a templomba elfér, mert ha komoly pánik tör ki, százan és százan veszthetik életüket.