Óriási leadóállomások

Hugo Gernsback, newyorki mérnök részletes tervet készített öt óriási világállomás felállítására, melyeket ő „szuper-power-adóállomásoknak” nevez s melyek szokatlanul nagy: 30-40.000 kilo wattos energiával dolgoznának.

Gondoljuk el, micsoda erőt jelent ez a szám, hiszen a most működő pesti adóállomás energiája csak 3 kilowatt. Ez az öt állomás volna hivatva arra, hogy az egész világon rádióelőadások-ról gondoskodjék. Maine államban tervezi az egyik hatalmas állomás felállítását, amelyik egész Európa rádiósait kielégítené.

Egy másikat Washingtonban szereltetne fel, ez Ázsia rádióprogramjáról gondoskodna, jóllehet, ott meg olyan kevés a rádióhallgató, hogy kérdéses, jövedelmező volna-e ez a vállalkozás Amerika részére. Ausztráliát egy olyan óriási adó látna el programmal, amelyet Los Angelesben állítanálak fel. A Floridában létesítendő „szuper” hatása pedig Afrikára terjedne ki.

Végül egész Amerika részére egy New-Yorkban építendő rádiókolosszus szolgáltatná a műsort. Természetesen, ezáltal nem válnának feleslegessé a most létező adóállomások, hanem azok az óriás állomásokkal összhangban működnének.

Az üzleti hasznot a tervező mérnök elsősorban a világreklámban akarja megtalálni, mert ezekkel a mammutállomásokkal az amerikai iparcikkek az összes világrészekben reklamirozhatók volnának. Es ha elgondoljuk, hogy amerikai gyárosok milyen fantasztikus összegeket költenek reklámra, már nem is találhatjuk ezt a tervet komolytalannak.