Marconi első rádió készüléke

A londoni nagv rádió-kiállításon bemutatták Marconi első gépét, amely előtt bizonyos megilletődéssel állt meg az érdeklődő közönség. Hiszen azzal a jelentéktelen kis gépecskével folytatta Marconi első kísérleteit 1895-ben Bolognában, apja kertjében és ez volt az első állomás a rádió sikerdús útjain.

Tehát alig 33 év telt el az első kísérletek óta s ma már oly tökéletes rádiókészülékeket gyártan amelyekkel a föld minden tájékáról öszeköttetést lehet nyerni. Levegőben vagy vízen, földön vagy föld alatt egyformán kitűnően működnek a rádiókészülékek, beszédet, zenét, álló- és mozgóképet továbbítanak 1000 km.-eken keresztül.

Hasznos szolgálatukat nyújtanak kereskedelemnek, iparnak, szórakozást, műveltséget terjesztenek, sőt nem sokára el fogjuk írni rádiókészülékeinkkel azt az eredményt is, hogy tengerentúli szinielőadások képeit, mozgófényképeket szobánkba varázsolhatunk. A tökéletesedés ilyen fokán meghajthatjuk elismerésünk zászlaját a jelentéktelen kis készülék előtt, amellyel Marconi zseniális találmánya világhódító útját megkezdte.