Hangszóró a villamoskocsiban

Bizony, gyakran előfordul, hogy a villamoson utazók szórakozottságból nem szállnak ki a kellő állomáson és későn veszik észre, hogy útjuk célját már túlhaladták. De még inkább megtörténik ez az eset idegen városokban utazóknál, akik nem ismervén a város uccabeosztását, nem tudják, hol kell leszállniok.

Ezen a hiányon kívántak segíteni Németországban, ahol az utasok kényelmével fokozottabb mértékben törődnek és kísérletképpen egyes kocsikban oly rádióberendezést állítottak fel, amelynek segítségével a kocsivezető az utasokat előre figyelmezteti a legközelebbi állomásra.

A felszerelés az első perrónon a kocsivezető előtt elhelyezett mikrofonnal kezdődik, melybe az állomások neveit bemondja, folytatódik erősítőkészülékben, mely a beszédet nagy hangerővel sokszorozza és a villamoskocsi közepén az utasok feje fölött kifüggesztett hangszóróval végződik.

Az amúgy is rendkívüli kényelemmel berendezett fülkékre most már valóban alkalmazni lehet a modern megjelölést, hiszen a kényelmes, bőrpárnás üléseken nyugodtan újságjába merülhet az unatkozó utas, a hangszóró hangja idejében fogja, figyelmeztetni a kiszállásra.