Bécs-Budapest 8:2 (2:1)

Üllői-úti pálya. – 8000 néző. – Bíró: Padjen (Jugoszlávia)

Nem szállunk szembe a közönség ítéletével, amely a magyar csapatot az osztrákok nyolcadik gólja után tüntetően lehurrogta, Bécs szép és egészséges futballt játszó együttesét pedig lelkes ovációkban részesítette, mert ez a kritika mindenképpen igazságos volt, a magyar profi válogatottak csúfos kudarcaiért azonban nem csupán a vert sereg katonái a felelősek, hanem sokkal inkább az a rendszer, amely ma a profi szövetségben úrrá lett.

Most már nem titok, amit a magyar-osztrák mérkőzés előtt el kell hallgatnia, hogy a Budapest csapatában eredetileg beválogatott játékosok nem sérülés vagy betegség miatt mondtak le, hanem azért, mivel kimaradtak a nemzetközi csapatból.

Nagyon el lehetünk bizakodva, hogy az így toldott-foldott csapattal is eredményes szereplést vártunk, a katasztrofális vereség azonban még így sem következett volna be, ha a magyar csapat a küzdelem fontosságának tudatában, legalább teljes odaadással és lelkes győzni akarással feküdt volna a játékba.

A második félidőben, sajnos, egészen kiveszett az ambíció válogatottjainkból, sőt védelmünk éppen a meccs legkritikusabb negyedórájában súlyosan elítélendő nemtörődömséggel játszott.

A budapesti csapat veresége tehát mindenképen megérdemelt volt, mert a bécsi csapat egy klasszissal jobb futballt játszott a budapestinél, a 8:2-ös gólarányt azonban nem érdemeltük meg, ez a magyar védelemnek olyan primitív helyezkedési hibáiból következett be, aminők nem válogatott mérkőzéseken, de ligameccsen sem szoktak előfordulni.

Acht lemondása után sem volt indokolt Gallinának a kapuvéd posztjára való beállítása, de még indokolatlanabb volt, hogy Bihámy és Szedlacsek visszalépése után Spitz került be balösszekötőnek a csapatba, aki most olyan rossz formában van, hogy még Újpest csapatában sem kap helyet.

A bécsi és budapesti csapat egymástól egészen elütő stílust játszott: a bécsi csapat a legleegyszerűsítettebb technikás futballt, a pestiek pedig stílustalan hajrá-futballt.

A helyváltoztatás a magyar csapatnak kedvez és így a bécsiek játszanak a nappal szemben. Föltűnően idegesek és így a pestiek kerülnek fronba. Ticska támadása már a 3. percben kornert eredményez. Konyor hatalmas erővel irányított lövése góllal kecsegtet, mert Cart kiejti a labdát, de nincsen magyar csatár a közelben.

Odry támadását újabb korner árán parírozza a bécsi védelem, míg Danis szabadrúgása a kapu fölött süvít el. Haar ötletes játékkal kornert erőszakol ki. Odry lövését pedig Cart fogja.

A 16. percben a magyar csapat szerzi meg a vezető gólt. Ticskát korner árán szerelik le, a sarokrúgást is ő irányítja és a gólba csavarodó labdát Konyor befejeli. Haar támadását ismét korner árán hárítja el a védelem, majd a bécsi csatársor lép akcióba és már az első támadása sikerrel jár.

Runge balszélső pompás gólhelyzetet teremt Juranic számára, aki közvetlen közelről kiegyenlít. Erőtlen magyar támadás után Kettner a 35. percben szökteti Rungét, aki a rosszul helyezkedő Galline mellett az ellenkező sarokba könnyen védhető gólt helyez.

Haar és Ticska egy-egy szép akciójából a labda centiméterekkel kerüli el a bécsi kaput, míg a 44. percben egy rendkívül meleg helyzetet a jobbhalf Scheiber ment.

A második félidő úgy indul, hogy a magyar csapat lelépi ellenfelét. Tíz percig a félvonalon sem kerülnek át a bécsiek, de amikor Haarnak a tizenhatoson belül történt elgáncsolása miatt a bíró tizenegyes helyett szabadrúgást ítél, a magyar csapat elkedvetlenedik, sőt szemlátomást visszaesik. 12. percben Runge Takács I. hibájából lerohan és centerét Kettner közelről a harmadik bécsi góllá értékesíti.

Most már a bécsi csapat az úr. A 14. percben Danis kitör, hátvédjeink közös erővel elgáncsolják. A bíró tizenegyest ítél, amelyet Danis gólra vált föl, majd Juranic 16 méterről rúg mesteri gólt (5:1).

A pesti csatársor mindössze egy kornerrel veszélyeztet, amire Runge szökik ki, a magyar védelem ofside reményében megáll és a bécsi balszélső újabb gólt lő (6:1).
A 24. percben Gallina megsérül, helyére Neuhaus áll be, aki egyelőre pihentet, mert váratlanul a pesti csatársor kerül frontba és Spitz Haar beadásából menthetetlen gólt rúg (6:2).

De már ismét a bécsiek támadnak és Kettner veszedelmes lövését Neuhaus bravúrosan, korner árán menti. Ez volt a bécsiek első és egyetlen kornere. A magyarok is veszélyeztetnek kornerrel, de a 40. percben újra Runge csípi el a labdát és centerét Jaranic a hetedik góllá értékesíti, majd az utolsó percben a bécsi balszélső remek labdájával Kettner beállítja a csúfos végeredményt.

A jugoszláv Pudjen, a magyar csapatnak meg nem ítélt tizenegyestől eltekintve elsőrangúan bíráskodott.