Paléologue nyilatkozik Mária Feodorovnáról, a most elhunyt anyacárnéról

Paléologue nyilatkozik Mária Feodorovnáról, a most elhunyt anyacárnéról, aki gyűlölte Németországot és Rasputint

Páris, október 14.

Mária Feodorovna volt orosz anyacárné halála alkalmából A Reggel párisi munkatársa fölkereste Maurice Paléologue-ot, Franciaország volt pétervári nagykövetét, akinek az orosz cári családról írt emlékiratai annak idején nagy föltünést kellettek.

Paléologue a következőket mondotta Mária Feodorovnáról:
- Az elhunyt anyacárné egyik legnagyobb munkása és előkészítője volt a francia-orosz szövetségnek és ezen címen föltétlenül hely illeti meg a történelemben. Férjére, III. Sándor cárra az a dán eredetű hercegnő igen nagy befolyást gyakorolt, amely befolyásának magyarázata nem kis részben az a nagy szerelem, amely az asszonyt cári férje iránt eltöltötte.

Amily mértékben rokonszenvezett Franciaországgal, ugyanolyan mértékben gyülölte Németországot, amelynek soha meg nem bocsátotta Dánia megcsonkitását. Schleswig annektálása által. Az anyacárné egyébként, mint nő, igen egyszerű teremtés volt, akit nagy szívjósága vezetett kétségtelenül értékes szellemi képességei mellett. Imádta fát, II. Miklós cárt, aki viszontszerette ugyan anyját, de Mária Feodorovna sokkal kisebb befolyással volt a gyönge cárra, mint a cárné. Mária Feodorovna elkeseredetten küzdött Rasputin és köre ellen, de II. Miklós ebben a kérdésben nem hallgatott rá.

Mária Feodorovan ugy előttem, mint angol nagykövet kollégám előtt ismételten kifejezte aggodalmát, éspedig minden szépítés nélkül, nagyon őszintén. Az ember alig hinné, hogy az anyacárné, kivált özvegysége óta, micsoda hallatlan egyszerűségben élt. Semmiféle etikett nem divott palotájában, látogatóitól megkivánta, akár férfiak, akár nők voltak, hogy egyszerű utcai öltözékben jelenjenek meg nála és irtózott minden pompától.

Természeténél fogva igen vidám, jókedvű volt, kedvelte a derűt, humor, nevetést, szerette magát fiatalokkal körülvenni és a régi, elavult játékok, mint a szembekötösdi, különösen mulattatták. Hogy ez a nagy egyszerűsége, szívjósága és keresetlensége mellett ízig-vérig anya mennyi gyötrelmet szenvedhetett, ahol fiát, a cárt és egész családját lemészárolták, azt csak elképzelni lehet.

Mária Feodorovna részére megváltás volt a halál, tíz évvel balga, elvakult fia halála után.