A Graf Zeppelin utra kész

A Zeppelin vasárnap éjjel egy órakor indul Európába - jelenti vasárnap délután Lakehurst

A léghajó 120 órára való üzemanyagot visz magával, de Eckener reméli, hogy az utat 60 óra alatt teszi meg Németországba

Newyork, október 28.

E pillanatban kapom a telefonértesítést Lakehurstból, hogy a „Graf Zeppelin” dr. Eckener legujabb elhatározása szerint ma, vasárnap este hét órakor (középeurópai idő szerint éjszaka egy órakor) elindul Európa felé.

Dr. Eckener reméli, hogy az utat 50-60 óra alatt teszi meg, mindenesetre 120 órára való üzemanyagot visz magával. a lapok külön kiadásban közlik Eckener elhatározását és a start időpontját, Newyorkból e pillanatban tizezrek igyekeznek autón Lakehurst felé, hogy a startnak szemtanui lehessenek.

Napok óta lesi a két kontinens lakossága, hogy a „Graf Zeppelin”, amely a kitűzött 70 óra helyett csak 111 óra alatt érkezett Friedrichshafenből Lakehurstba, mikor indul vissza az Egyesült Államokból Németországba.

Dr. Eckener előbb körröpülést szándékozott végrehajtani az Egyesült Államok fölött, a kedvezőtlen időjárásra való tekintettel azonban a többízben kitűzött körröpülést mindannyiszor elhalasztotta és értesítette a léghajó Európába készülő utasait, hogy legyenek menetkészen, mert a léghajó startját minden pillanatban elrendelheti. Az utasok már napok óta megérkeztek Lakehurstba és a röpülőtér közelében levő szállodában várják az indulás pillanatát, amelyet legutolsó késő éjjel érkezett jelentésünk szerint vasárnap éjszaka 1 órára tüzött ki dr. Eckener.

A léghajó startjának előkészületeiről beszámolnak még alábbi távirataink:
Newyork, október 28.

Lakehursti jelentések szerint a „Graf Zeppelin” startrakészen áll.
Háromszor nyolcórás munkaszakaszokban dolgoznak rajta, mert 140.000 köbláb hidrogént és 735.000 köbláb Blau-gázt töltenek bele. Ez a gáz 120 órás röpülésre elegendő, azonban dr. Eckener reméli, hogy az utat Amerikából Németországba 70 óra alatt teszi meg. Az utasokat értesítették, hogy minden percben legyenek készen az indulásra.