Tönkermegy a Feszty-körkép

A világhirű festményen tizméteres foltokat mosott az eső, az ősmagyarok falvait ötéves por borítja

A haldokló pesti vurstli egyetlen igaz értéke, legvonzóbb látványossága: a Feszty-körkép is pusztulásnak indult. A „Magyarok bejövetelé”-nek látogatói az utóbbi időben megdöbbenéssel látják, mennyire elhanyagolt állapotban van az épület, amely a hatalmas műalkotást őrzi. A kiállítási épület üvegtetején becsorog a víz, a képnek sok helyén hatalmas foltokat, nyolc-tiz méter hosszuságu csikokat mosott az eső.

A Körképen belül a régi magyarok lakóhelyeit a fölégetett házromokat vastag porréteg takarja. A körkép épületének belsejében, amely a Szahara illuzióját kelti, öt év óta nem volt takarítás. Az idegenek, akik előtt ma is Budapest egyik nevezetessége ez a monumentális festmény, csodálkozva kérdezgetik, kinek a kezén van ez a kiállítási helyiség, és miért tűri a kultuszminiszterium, hogy a hanyagság és nemtörödömség tönkertegye a nemzeti művészetnek egy ilyen kiemelkedő alkotását?

A körkép épületének mai állapotában egy vihar vagy nagyobb zivatar végzetes lehet a világszerte híres és a maga nemében egyedülálló alkotásra. Az épületet tataroztatni, a képet restauráltatni kell, ami annál könnyebb, mert Feszty Árpád munkatársai közül ketten, Olgyay Viktor és Vágó Pál életben vannak.