Apponyi vasárnap Jászberényben válaszol Bethlen nagycenki beszédére

A miniszterelnök nagycenki beszéde vasárnapra valóságos forrongásba hozta a legitimista frontot. A kereszténypárt értekezletét keddre hivták össze és a párt vezető tagjai szerint itt nyilt szinvallásra fogják szoritani a kormányt a királykérdésben.

A legitimista vezérek véleménye szerint ugyanis a miniszterelnök nagycenki beszéde nem jelent mást, mint a királykérdésnek váratlan napirendretüzését, mégpedig szabadkirályválasztó alapon.
A gyökeres alkotmányjogi reformbejelentését annál veszedelmesebbnek tartják, mert a kormány most készül a házszabályok radikális szigoritására, amely szerintük nem is célozna mást, mint a legitimizmussal való teljes szakitás és a gyökeres alkotmányjogi reform parlamenti keresztülhajszolásának megkönnyitését. A legitimista politikusok ezekre az aggodalmaikra való tekintettel Apponyi Albert grófot kérik föl arra, hogy a királykérdést Bethlen miniszterelnökkel tisztázhassa.

Apponyi a legitimista politikusok kérésére holnap érkezik Gyöngyösapátiból Budapestre, majd legitimista elvbarátaival való tanácskozás után Jászberénybe utazik, ahol vasárnap beszámolóbeszédet mond és a miniszterelnök nagycenki kijelentéseivel szemben a királykérdés minden részletére kiterjedően kifejti aggodalmait.