A tanító *helyettese*.

Fokvárosé az érdem és ő kelti fel a figyelmet verőgépével. Ez a készülék bizonyára pártokra fogja szaggatni a világ közvéleményét, aminthogy még mindig megoszlik a felfogás arra nézve, vajjon jogos-e vagy sem a testi fenyítés az iskolában. Mert az iskoláknak szól a találmány.

Fokvárosban ahol az intézmény megszületett, nyílván szükségesnek tartják még a tanulók verését, de egyszersmind s mindenekfölött a tanítók kényelmét.

Mert a verőgép egy szék, amely csavarokkal és rugókkal akként van szellemesen megszerkesztve, hogy ha a kis nebuló beleül, annyi és olyan erős ütést kap, amennyit és aminőt a tanitó ur jónak lát, ennek megfelelően állítja be ugyanis a verőgépet.

Mondják, hogy Fokvárosban szemlátomást javulnak a gyermekek azóta, hogy a verőgép müködik. A gyermekek ugyanis rájöttek, hogy a tanító egészen kikerül a játékból, mint mondani szokás. A tanító nem dühös többé, nem fárad, mikor büntet, csak beülteti az elítéltet a verőgépbe és kényelmesen nézi a bünhődési jelenetet.

Még csak egy ujját sem kell megmozdítania, mihelyt a gép megindult, vagy akár hozzá se nyul a géphez, hanem mással indítattja meg.

Szóval ügyes találmány és *ajánlatos* volna nálunk is meghonosítani. Legalább semmi dolguk nem volna tanítóinknak!